23.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăInternaționalPreşedintele Comisiei Europene dă explicații cu privire la comentariile sale despre Italia

Preşedintele Comisiei Europene dă explicații cu privire la comentariile sale despre Italia

Jean-Claude Junckera dat asigurări că executivul comunitar este încrezător în privinţa rezultatului scrutinului, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Cred că am fost total greşit înţeles”, a declarat Juncker în faţa presei, în marja summitului european care are loc vineri la Bruxelles.

”Ca executiv comunitar, noi credem că va exista un guvern care poate funcţiona după alegerile” programate la 4 martie, a subliniat el.

Joi, într-o conferinţă la Bruxelles, Juncker s-a declarat ”mai îngrijorat de rezultatul alegerilor din Italia decât de cel al referendumului intern al SPD”, prin care social-democraţii germani decid dacă vor intra sau nu la guvernare alături de conservatori. ”Trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu, care ar putea fi acela de a nu avea un guvern funcţional în Italia”, a adăugat Jean-Claude Juncker.

El a avertizat chiar că ”am putea avea o reacţie puternică a pieţelor financiare în a doua săptămână din martie” din cauza unui cumul de incertitudini în Europa, referindu-se mai ales la situaţia din Germania şi la scrutinul din Italia.

Declaraţiile lui Juncker au fost urmate de o reacţie negativă a Bursei din Milano.

Şeful Comisiei Europene a emis ulterior un comunicat în cursul serii pentru a-şi declara ”încrederea” în faptul că ”va exista un guvern care va garanta că Italia va rămâne un actor central în Europa”.

Italienii votează pe 4 martie într-un scrutin legislativ susceptibil să conducă la un parlament fără o majoritate stabilă, în pofida avansului în sondaje al coaliţiei de dreapta şi extremă dreapta conduse de Silvio Berlusconi şi Matteo Salvini. AGERPRES

Cele mai citite

FOTO. Sărbătoare la Leverkusen! „Farmaciștii” au câștigat primul titlu din istorie

Bayer Leverkusen a învins-o cu 5-0 pe Werder Bremen, grație golurilor lui Victor Boniface (25-penalty), Granit Xhaka (60) şi Florian Wirtz (68, 83, 90),...

Grecia trăiește din turism, care asigură o treime din PIB

Turismul joacă un rol crucial în economia Greciei, contribuind semnificativ la PIB-ul țării. Potrivit unui studiu realizat de Confederația Turistică Elenă (INSETE) și raportat...

Fanii nu-și pot reveni după ce l-au văzut pe Travis Kelce alături de Taylor Swift, la Coachella

Taylor Swift și Travis Kelce au fost văzuți printre alte celebrități din mulțime la popularul festival de muzică din California, cunoscut pentru atragerea unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă