Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Foto Arhiva

Preşedintele Milos Zeman: Investiţiile CEFC în Cehia vor continua

Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a afirmat că nu ştie încă de ce este acuzat fostul şef al companiei chineze CEFC, Ye Jianming, după ce delegaţia oficialilor de la Praga care s-a deplasat în China pentru a obţine informaţii a revenit în ţară, transmite Radio Praga.

Rl online 0 comentarii

Într-un interviu acordat publicaţiei cehe Dnes, Zeman a explicat că principala misiune a delegaţiei a fost să afle dacă CEFC va continua să fie "vârful de lance" al investiţiilor chineze în Cehia, iar oficialii din China au dat asigurări că situaţia nu se va schimba.

Şeful CEFC era, de asemenea, consilierul economic al preşedintelui Cehiei.

Delegaţia oficialilor cehi care s-a deplasat săptămâna trecută în China pentru a obţine informaţii cu privire la Ye Jianming a mai fost informată că acesta va părăsi atât postul pe care îl deţine cât şi compania chineză.

Separat, CEFC Europe, divizia din Praga a CEFC, a informat luni că grupul chinez a renunţat la o cerere anterioară depusă la Banca Naţională a Cehiei în care solicita aprobarea acestei instituţii pentru a-şi putea majora participaţia la grupul ceh de servicii financiare J&T Financial până la 50% de la 9,9% în prezent. CEFC Europe a precizat că această decizie are legătură cu modificările planificate în structura acţionarilor grupului.

CEFC China Energy a investit în mai multe companii din Cehia, precum grupul de servicii financiare J&T Finance Group, producătorul ceh de bere Lobkowicz, în clubul de fotbal Slavia Praga şi în mai multe hoteluri şi proprietăţi imobiliare.

Săptămâna trecută, doi consilieri ai preşedintelui Cehiei, Milos Zeman, respectiv şeful cancelariei prezidenţiale, Vratislav Mynar, precum şi principalul consilier al preşedintelui ceh, Martin Nejedly, s-au deplasat în China, în încercarea de a obţine informaţii cu privire la preşedintele CEFC China Energy, Ye Jianming. Aceasta după ce, anterior, în presă au apărut informaţii potrivit cărora preşedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, este investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice. CEFC a spus doar că aceste informaţii sunt "iresponsabile" şi "nefondate".

În doar câţiva ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nişă din oraşul natal al lui Ye Jianming (provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei) într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi intenţionează să cumpere o bancă activă în Cehia şi Slovacia.

În 2017, CEFC a primit acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International.

Deţinută integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Navodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Finalizarea tranzacţiei prin care CEFC China Energy va prelua un pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV a fost amânată pentru sfârşitul lunii iunie, a informat luni seară grupul petrolier kazah KazMunayGas (KMG).

"Tranzacţia privind vânzarea unui pachet de control la KMG International nu a fost încă încheiată în mod definitiv din cauza unor obligaţii restante, care sunt programate să fie finalizate până la data de 30 iunie 2018", a informat grupul KazMunayGas.

"Am înţeles că recentele informaţii din presă referitoare la CEFC nu afectează termenii acordului de vânzare şi achiziţie. Ambele părţi sunt în continuare hotărâte să încheie această tranzacţie în viitorul apropiat", adaugă KazMunayGas.

Comentarii

loading...