23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPresiunea străzii forțează guvernul libanez să demisioneze!

Presiunea străzii forțează guvernul libanez să demisioneze!

Această decizie ar putea deschide calea negocierilor asupra unui nou Cabinet pe fondul apelurilor urgente de reformă. Cetățenii Beirutului anunță un nou weekend de proteste anti-guvernamentale după explozia din 4 august din portul Capitalei libaneze, care a provocat distrugeri pe scară largă, ucigând cel puțin 160 de persoane și rănind alte 6000.
Într-un scurt discurs televizat, după ce trei dintre miniștrii săi își prezentaseră deja demisiile, premierul Hassan Diab a spus că el și guvernul său demisionat. „Fie ca Dumnezeu să protejeze Libanul”, a spus el, repetând ultima frază de trei ori. În timp ce vorbea, protestatarii au demonstrat pe străzile din apropierea parlamentului pentru a treia zi consecutivă.
Demisia actualului guvern consfințește o dilemă politică în Liban. Începând cu luna octombrie a anului trecut au avut loc manifestații în masă care solicită plecarea întregii conduceri, revendicările având în vedere corupția înrădăcinată în toate sectoarele, incompetența funcționarilor și gestionarea greșită a crizelor. În ciuda acestui fapt, oligarhia de guvernământ ținând puterea de la sfârșitul războiului civil din 1990 și până în prezent, este dificil să găsești o figură politică credibilă neatinsă de conexiunile cu sustemul corupt.
Diab a dat vina pe politicienii corupți care l-au precedat pentru „cutremurul” care a lovit Libanul. „Lor (reprezentanților clasei politice) ar fi trebuit să le fie rușine de ei înșiși, deoarece corupția lor este ceea ce a dus la acest dezastru care a fost ascuns timp de șapte ani”, a declarat premierul demisonar. “Am descoperit că această corupție este mai mare decât statul însuși și că statul este paralizat de această clică de interese de care nu putem scăpa”, a spus Diab, fost profesor la Universitatea Americană din Beirut înainte de a intra în serviciul guvernamental.
După catastrofă, Diab a încercat să rămână pe post timp de două luni pentru a organiza noi alegeri parlamentare și a permite o hartă pentru reforme. Dar presiunea din interiorul propriului său cabinet s-a dovedit a fi prea mare. Odată cu demisia în masă, apelul la alegeri anticipate rămâne fără conținut, astfel că aceleași facțiuni vor dezbate variantele de formare a unui nou Cabinet. Guvernul Diab a fost format după ce predecesorul său, Saad Hariri, a renunțat în octombrie, ca răspuns la manifestații, fiind nevoie de luni de tergiversări înainte de a se stabili o nouă formulă guvernamentală. Guvernul său, care a fost dominat de grupul militant Hezbollah și aliații săi, a fost condamnat practic din start, fiind însărcinat cu satisfacerea cererilor de reformă, dar format din toate facțiunile pe care reformatorii le doresc îndepărtate de la putere. În cel mai fericit caz, presiunea din stradă – și cea venită din partea președintelui francez, Emmanuel Macron, care a vizitat Beirut săptămâna trecută după explozie – ar putea împinge fracțiunile politice să lase deoparte diferențele lor și să formeze un guvern de unitate națională sau chiar un guvern de experți independenți.

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă