20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalPrim-ministrul Kosovo nu vede ”nicio analogie” cu Catalonia

Prim-ministrul Kosovo nu vede ”nicio analogie” cu Catalonia

“Nu există nicio analogie posibilă între Kosovo şi Catalonia”, a declarat Ramush Haradinaj, adăugând că ţara sa nu va recunoaşte “niciodată” independenţa acestei regiuni ce aspiră la secesiune.

Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008. Cinci ţări din Uniunea Europeana – Spania, Cipru, Grecia, România şi Slovacia – au refuzat să o recunoască.

“Kosovo s-a născut din dezintegrarea federaţiei iugoslave, într-un proces sângeros al tuturor împotriva noastră. Acesta nu este cazul în Spania, unde drepturile civile şi politice sunt respectate”, a spus Ramush Haradinaj.

“Noi luptăm pentru democraţie, dar mai ales pentru drepturile omului. Acesta nu este cazul Cataloniei”, a insistat el.

Guvernul spaniol a preluat controlul asupra Cataloniei în octombrie, după votul unei declaraţii unilaterale de independenţă al deputaţilor separatişti în parlamentul regional.

Curtea Supremă îi urmăreşte penal pentru “rebeliune” pe liderii separatişti implicaţi în această proclamaţie, dintre care unii se afla în detenţie provizorie.

Ramush Haradinaj s-a declarat “deschis oricărui contact” cu guvernul spaniol, cu trei săptămâni înaintea unui summit extraordinar al Uniunii Europene asupra Balcanilor la Sofia pe 17 mai.

Potrivit presei spaniole, şeful guvernului Mariano Rajoy ar fi decis să nu se ducă acolo pentru a evita întâlnirile cu liderii din Kosovo. Serviciile lui Rajoy nu au comentat această informaţie luni dimineaţă.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă