14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPrim-ministrul Spaniei neagă orice acuzații de plagiat în teza de doctorat

Prim-ministrul Spaniei neagă orice acuzații de plagiat în teza de doctorat

„Informaţiile apărute în unele mass-media care susţin existenţa unui plagiat în redactarea tezei mele de doctorat sunt absolut FALSE”, a notat Sanchez joi dimineaţa pe contul său de Twitter. „Voi întreprinde acţiuni în justiţie pentru a-mi apăra onoarea şi demnitatea dacă ceea ce a fost publicat nu va fi rectificat”, a continuat premierul socialist într-un mesaj virulent.

Cotidianul conservator ABC îl acuză pe Pedro Sanchez că a recurs la plagiat în teza sa de doctorat în economie, susţinută în 2012 la Universitatea privată Camilo Jose Cela, nu departe de Madrid, şi intitulată „Inovaţii ale diplomaţiei economice spaniole: analiza sectorului public (2000-2012)”.

Necunoscut la acea vreme marelui public, Pedro Sanchez ar fi preluat, potrivit publicaţiei, fără să citeze, articole ale altor economişti, rapoarte guvernamentale şi chiar jurnalul oficial spaniol. Pentru a înlătura suspiciunile, Sanchez, a cărui teză nu putea fi până acum consultată online spre deosebire de alte lucrări universitare, a anunţat câteva ore mai târziu că o va face „disponibilă în totalitate” începând de vineri.

Într-un comunicat, universitatea la care Pedro Sanchez şi-a susţinut doctoratul a anunţat că a examinat procedura de atribuire a titlului său de doctor şi a confirmat că aceasta s-a făcut respectând „controalele obişnuite în mediul universitar”.

Miercuri, şeful guvernului a avut un schimb tensionat de replici în camera deputaţilor cu liderul partidului de centru-dreapta Ciudadanos, Albert Rivera, care i-a declarat: „Faceţi-vă teza publică! Să punem capăt suspiciunilor în legătură cu ea!”.

Rivera şi-a exprimat suspiciunile în condiţiile în care dezvăluiri asupra „diplomelor de complezenţă” acordate unor personalităţi politice s-au multiplicat în ultimele luni în Spania, ducând la mai multe demisii. Cea mai recentă victimă, ministrul sănătăţii Carmen Monton a demisionat marţi. Potrivit mass-media, ea a obţinut un master în condiţii suspecte şi a recurs la plagiat în lucrarea sa de licenţă.

Înainte ei, preşedinta conservatoare a regiunii Madrid, Cristina Cifuentes, a trebuit de asemenea să demisioneze pentru acuzaţii similare asupra lucrării sale de masterat.

De asemenea, justiţia anchetează asupra parcursului universitar al preşedintelui Partidului Popular (PP, centru-dreapta), liderul opoziţiei Pablo Casado. El a recunoscut că a obţinut la aceeaşi universitate ca şi Carmen Monton şi Cristina Cifuentes un master fără a asista la cursuri şi fără a prezenta o lucrare de licenţă.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă