Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO: Pixabay.com

FOTO: Pixabay.com

Prima serie de sancțiuni americane împotriva Iran intră mâine în vigoare

Administrația Trump reimpune Iranului, marți, la 7:01 ora României, o parte din sancțiunile care fuseseră ridicate odată cu înțelegerea JPCOA semnată în timpul mandatului lui Barack Obama, tratat denunțat unilateral recent de partea americană.

Mihai Cernea 0 comentarii

Echipa președintelui Trump speră că sancțiunile economice ce vor fi reimpuse maine dimineață Iranului vor afecta economia republicii islamice și vor duce la tensiuni anti-guvernamentale.

Această primă serie de sancțiuni va intra în vigoare marți la 7,01 (ora României) și afectează tranzacţiile cu metale, inclusiv aur și alte metale prețioase, importurile de autoturisme şi avioane, software industrial, comerțul cu cărbune, exporturile de fistic si carpete iraniene şi achiziţia de dolari americani de către Teheran sau deţinerea, cumpărarea şi vânzarea de riali (moneda națională) în afara Iranului. Ea va fi urmată pe 4 noiembrie de măsuri care afectează sectorul petrolier şi cel al gazelor, precum şi sectorul bancar iranian în ansamblul său. Acest al doilea set, speculează experții, va fi cel care va declanșa un răspuns din partea regimului iranian.

Potrivit Reuters, rialul iranian a pierdut jumătate din valoarea sa de schimb de când Statele Unite au amenințat că vor reimpune sancțiunile ridicate în timpul mandatului lui Obama. Căderea cursului valutar și inflația în creștere deja au generat instabilitate în Iran, demonstrații și mitinguri împotriva corupției guvernamentale având loc sporadic la Teheran.

Preşedintele american Donald Trump s-a declarat deschis unui nou acord nuclear cu regimul iranian, confirmând totodată reimpunerea sancţiunilor economice împotriva Teheranului, pe care îl acuză de destabilizarea Orientului Mijlociu, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În timp ce menţinem presiunea economică maximă asupra regimului iranian, eu rămân deschis unui acord mai global care să se refere la ansamblul activităţilor sale nefaste, inclusiv programul său balistic şi sprijinul său faţă de terorism”, a indicat preşedintele american într-un comunicat.

Aceste măsuri „intensifică presiunea supra Teheranului pentru ca el să-şi schimbe comportamentul”, a afirmat Trump, care a criticat neîncetat acordul de la sosirea sa la putere, adoptând o atitudine foarte ostilă faţă de Iran. Companiile care nu respectă sancţiunile riscă „grave consecinţe”, a avertizat el.

Uniunea Europeană s-a declarat dezamăgită de acțiunile Statelor Unite și încearcă să salveze unilateral acordul cu Iran. Astfel, companiile europene vor fi protejate de sancțiunile americane dacă fac comerț cu republica islamică. Cu toate acestea, SUA are totuși o armă la îndemână: interdicția accesului pe uriașa piață americană.

Comentarii

loading...