4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalPrimarul Istanbulului, rămas fără mandat la contestația lui Erdogan, negocieri cu opoziția

Primarul Istanbulului, rămas fără mandat la contestația lui Erdogan, negocieri cu opoziția

Ekrem Imamoglu urma să se întâlnească în cursul dimineţii la Ankara cu liderul Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Kemal Kiliçdaroglu, şi cu şeful partidului Iyi (de dreapta), Meral Aksener.

Candidând sub sigla celor două formaţiuni, Imamoglu (48 de ani) l-a învins pe candidatul formaţiunii prezidenţiale Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), fostul premier Binali Yildirim, la alegerile municipale din 31 martie.

Dar victoria sa a fost invalidată luni de Consiliul suprem electoral (YSK), care a ordonat anularea votului şi organizarea de noi alegeri municipale la Istanbul în data de 23 iunie, o decizie luată după ce preşedintele Erdogan a denunţat ‘nereguli’ şi a cerut anularea scrutinului.

Vorbind în faţa a mii de susţinători ai săi luni seara, Imamoglu i-a îndemnat ‘să nu dispere’ şi a declarat că ‘nu va renunţa niciodată’.

CHP, principala formaţiune de opoziţie, a condamnat vehement anularea alegerilor la Istanbul, denunţând un ‘puci împotriva urnelor’ şi apreciind că Turcia se scufundă în ‘dictatură’.

Decizia YSK a determinat Uniunea Europeană să ceară luni autorităţilor turce să permită observatorilor internaţionali să supravegheze noul scrutin din iunie.

‘Garantarea unui proces electoral liber, corect şi transparent este esenţială pentru orice democraţie şi se află în centrul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Turcia’, subliniază într-un comunicat comun al şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi comisarului pentru extindere, Johannes Hahn.

Decizia repetării alegerilor la Istanbul a provocat îngrijorarea pieţelor care exercită presiuni asupra guvernului turc să-şi consacre toate forţele pentru relansarea economiei ce traversează o recesiune, cu o inflaţie de 20% şi o depreciere puternică a lirei turce.

Lira turcă, ce a depăşit luni seara plafonul simbolic de 6 faţă de un dolar, a pierdut circa 1,6% din valoarea sa faţă de dolarul american la ora 07:15 GMT.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă