Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Primul gazoduct ruso-chinez se numeşte Forţa Siberiei

Primul gazoduct ruso-chinez se numeşte Forţa Siberiei

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping au salutat luni lansarea ”istorică” a primului gazoduct care face legătura între cele două ţări, în cadrul unei ceremonii de inaugurare a acestui tub intitulat Forţa Sibieriei.

Florin Budescu 0 comentarii

Este ”un eveniment cu adevărat istoric, nu doar pentru piaţa mondială a energiei, ci înainte de toate pentru dumneavoastră şi mine, pentru Rusia şi China”, a declarat Putin într-o videoconferinţă în duplex, transmisă de televiziunea rusă.

Acest proiect ”va ridica cooperarea strategică ruso-chineză la alt nivel”, a adăugat el.

Gazoductul ”Forţa Sibieriei” conectează, prin peste 2.000 de kilometri de tuburi, zăcăminte din Siberia de Est la frontiera chineză.

La final, această reţea urmează să aibă o lungime de peste 3.000 de kilometri.

Primul gazoduct ruso-chinez este menit să servească uriaşul apetit energetic al Chinei. Acest proiect simbolizează parteneriatul strategic dintre Bijing şi Moscova mai ales în domeniul energetic.

”Robinetul a fost deschis (...), gazele (naturale) intră” în China, a declarat în mod solmen conducătorul Gazprom Aleksei Miller, însoţit de zeci de angajaţi, în uniformă albastu cu alb, culorile gigantului gazifer rus.

De partea chineză, angajaţi ai PetroChina, partenerul Gazprom în acest proeict, au apărut pe ecran îmbrăcaţi complet în roşu.

China urmează să-şi finalizeze porţiunea de gazoduct în 2022-2023, cu scopul de a duce gaze naturale până la Shanghai.

”Dezvoltarea relaţiilor chinezo-ruse este şi va fi o prioritate a politicii externe a fiecăreia dintre ţările noastre”, a declarat la rândul săi Xi Jinping, care se afişează de-acum foarte apropiat de ”prietenul” său Putin, după decenii de neîncredere între cele două ţări.

”Este vorba despre un proiect istoric (...). El constituie un exemplu de integrare profundă a cooperării reciproc benefice între ţările noastre”, a adăugat el.

Potrivit Gazprom, aproape 1.000 de persoane au muncit pe şantierul acestui proiect, fără precedent de la căderea Uniunii Sovietice.

Comentarii

loading...