10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalPrințul Philip, ducele de Edinburgh, a murit la vârsta de 99 de...

Prințul Philip, ducele de Edinburgh, a murit la vârsta de 99 de ani

Ducele de Edinburgh, cel mai longeviv consort al unui monarh din istoria britanică, a murit la vârsta de 99 de ani, a anunțat Palatul Buckingham.

Prințul Philip, pe care regina l-a descris drept „puterea și stabilitatea” ei în timpul domniei sale record, a murit vineri la Castelul Windsor.

Palatul a declarat într-o declarație: „Cu o profundă întristare Majestatea Sa Regina anunță moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală Prințul Filip, Duce de Edinburgh.

„Alteța Sa Regală a decedat în liniște în această dimineață la Castelul Windsor”.

Familia Regală se alătură oamenilor din întreaga lume aflați în doliu pentru pierderea sa.

Ducele a fost văzut ultima dată în public pe 16 martie când părăsea spitalul privat King Edward VII, unde se recuperase în urma unei intervenții chirurgicale la inimă la Spitalul St Bartholomew, o unitate cardiacă de top.

El fusese internat la spitalul privat King Edward VII pe 16 februarie pentru „odihnă și observare” după ce s-ar fi simțit rău.

Dar șederea a fost prelungită și palatul a dezvăluit ulterior că era tratat pentru o infecție. După 13 nopți, a fost transferat la Sf. Bartolomeu pentru tratament cardiac de specialitate. Agenții regali au dezvăluit că pe 3 martie a fost supus „unei proceduri de succes pentru o afecțiune cardiacă preexistentă”.

El a fost protejat cu atenție când a părăsit spitalul Regele Edward al VII-lea într-un scaun cu rotile și a fost ajutat să se urce într-o mașină pentru călătoria de 27 de mile înapoi la castelul Windsor, unde a fost reunit cu regina după 28 de nopți de spital, cea mai lungă ședere a sa vreodată într-un spital.

Anterior, ducele a fost văzut ultima dată în public în iulie 2020, când, în ciuda anilor săi avansați, s-a întors pentru scurt timp la îndatoririle regale pentru a-i preda rolul de colonel-șef lui Rifles.

De asemenea, a fost fotografiat la nunta prințesei Beatrice în acea lună și a fost fotografiat alături de regină pentru a 99-a aniversare în iunie.

Noiembrie anul trecut a marcat lansarea ultimei fotografii oficiale, când ducele a fost înfățișat așezat alături de regină la castelul Windsor în timp ce admirau o felicitare făcută de strănepoții lor prințul George, prințesa Charlotte și prințul Louis, înainte de a 73-a aniversare a nunții.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...
Ultima oră
Pe aceeași temă