7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalPRINȚUL PHILIP Ultimul copil supraviețuitor al unei perechi de părinți regali

PRINȚUL PHILIP Ultimul copil supraviețuitor al unei perechi de părinți regali

S-a spus adesea că Philip avea o moștenire regală mai bogată decât soția sa: puțini prinți ai erei moderne au fost obligați să renunțe la un set de titluri pentru a dobândi altul la căsătoria cu o viitoare regină.
 
Povestea remarcabilă a aripilor convergente ale familiilor Battenberg și Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg se întinde de la patru generații la Regina Victoria, din partea mamei lui Philip, și de la trei generații la țarul Alexandru al III-lea, tatăl bunicii paterne a lui Filip, Marea Ducesă Olga. al Rusiei.
 
În ultimul secol și jumătate, ambele aripi ale familiei au văzut răsturnări dramatice: revoluție, asasinat, război și exil.
 
Tatăl lui Philip, prințul Andrew al Greciei și Danemarcei, a murit la Monte Carlo în 1944. Mama sa, prințesa Alice de Battenberg, s-a născut la castelul Windsor în prezența reginei Victoria, străbunica ei. După o viață tumultuoasă marcată de boli și exil, Alice a murit la Palatul Buckingham în 1969.
 
Cele patru surori mai mari ale lui Philip s-au căsătorit cu aristocrați germani; toți sunt decedați. Cea mai tânără, prințesa Sophia a Greciei, a murit în 2001, lăsându-l pe Philip ultima generație germană-greco-daneză.

 
ARBORELE GENEALOGIC

Majoritatea versiunilor arborelui său genealogic încurcat încep cu bunicul său patern, prințul William al Danemarcei, care va deveni ulterior regele George I al Greciei. Povestea exactă a modului în care un prinț danez a devenit rege al Greciei implică negocieri tulburi din secolul al XIX-lea între Marea Britanie, Franța, Austria și altele și o vacantare creată de răsturnarea în 1862 a regelui Otto, nepopularul monarh al Greciei născut în Bavaria.
 
După o lungă luptă internațională cu privire la cine ar trebui să umple locul lui Otto – favoritul local era prințul Albert, al doilea fiu al reginei Victoria – slujba a revenit unui danez de 17 ani: prințul William, al doilea fiu al prințului creștin de Schleswig-Holstein -Sonderburg-Glücksburg. Cu o nesocotire regală pentru nomenclatura logică, William a fost înscăunat în mod corespunzător în 1863 ca George I al Greciei.
 
Patru ani mai târziu, William / George s-a căsătorit cu marea ducesă Olga, în vârstă de 16 ani, care l-a născut pe fiul lor Andrew în 1882, iar o jumătate din arborele genealogic al lui Philip a fost asigurat.
 
Cealaltă jumătate îl prezenta pe prințul Ludovic de Battenberg. Născut în Austria în 1854 și crescut în Italia și Germania, Louis a aderat totuși la Marina Regală în vârstă de 14 ani și a devenit primul lord al mării în 1912. Sentimentul anti-german după izbucnirea Primului Război Mondial, doi ani mai târziu, l- a obligat să-și schimbe numele în Mountbatten. Până atunci se căsătorise cu prințesa Victoria de Hesse, nepoata reginei Victoria, iar în 1885 s-a născut mama lui Philip, prințesa Alice de Battenberg.
 
Prințul Andrei al Greciei și Danemarcei, tatăl lui Philip, s-a căsătorit cu Alice în 1903. Rezultatul nu a fost pe deplin fericit. Tatăl lui Andrew a fost asasinat la Salonic în 1913, iar familia regală greacă a fost ulterior exilată. În 1930, Alice a suferit o criză nervoasă și a primit un diagnostic de schizofrenie; până atunci cuplul avea cinci copii, dar căsătoria s-a prăbușit. Andrew a locuit cu amanta sa franceză pe Coasta de Azur când a murit.

Când surorile sale s-au căsătorit cu prinți germani, Philip s-a trezit într-o poziție incomodă în timpul celui de-al doilea război mondial de a sluji în Marina Regală în timp ce mai mulți cumnați ai săi se luptau în partea germană. Unul dintre ei, prințul Christoph de Hesse, era membru al Waffen-SS. A murit în 1943.
 
Cea de-a treia soră cea mai mare a lui Philip, prințesa Cecilie a Greciei, a murit în 1937 când aeronava care o ducea la o nuntă în Londra a lovit un coș de fum din Ostend și s-a prăbușit, omorându-i pe toți cei aflați la bord. Philip le-a supraviețuit cu peste 83 de ani. Sora sa cea mare, prințesa Margarita, a murit în urmă cu 40 de ani, la vârsta de 76 de ani, iar sora sa cea mai mare, prințesa Theodora, a murit în 1969.
 
Numele și titlul Theodorei sunt purtate de a doua fiică a fostului rege Constantin al Greciei. Născută la Londra în 1983, prințesa Theodora a Greciei și Danemarcei este o actriță care folosește numele de scenă Theodora Grecia.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă