15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalProiectul Brexit. „Adio, dar rămân cu tine“!

Proiectul Brexit. „Adio, dar rămân cu tine“!

Aceste scurgeri de informații, plus afirmația Sabinei Weyand, adjuncta negociatorului Michel Barnier, că „UE va păstra TOATE controalele“, pun paie pe foc într-un moment critic al negocierilor, cu premierul britanic amenințat cu demiterea.

Lupta Theresei May de a-și salva proiectul Brexit a suferit o lovitură majoră, după ce Sabine Weyand s-a lăudat într-un briefing pentru oficialii de la Bruxelles, spunând că Marea Britanie va putea să-și implementeze propriile reguli, „dar UE va păstra toate controalele“.

Comentariile acesteia întăresc temerile miniștrilor britanici că May nu gestionează corect negocierile Brexit, ceea ce a tensionat la maximum întâlnirea de urgență a Cabinetului de miercuri.

Într-o reacție uluitoare, miniștrii eurosceptici au avertizat-o pe May că „are zilele numărate“ dacă aprobă acel proiect ce avantajează UE. Cel puțin doi miniștri – Penny Mordaunt și Esther McVey – sunt pe cale de a demisiona.

La întâlnirea Cabinetului, May a avertizat că este „acum sau niciodată“ ocazia de a evita o ieșire haotică din UE.

Noaptea trecută, informații detaliate despre acord au dezvăluit că șefii UE au recunoscut că britanicii nu vor avea nevoie de vize pentru a călători în Europa după Brexit. Alte scurgeri de informații au fost despre termenii pe care Marea Britanie îi va adopta în mod automat dacă nu se va ajunge la o înțelegere comercială până în 2020.

 

Uniune vamală pe termen nedeterminat

UE a renunțat la cererea ca Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală fără restul Regatului Unit, care ar crea o frontieră în Marea Irlandei.

În schimb, uniunea vamală s-ar aplica pe o perioadă nedeterminată întregului Regat Unit. Sectorul pescuitului nu va face parte din uniunea vamală. Acest lucru se datorează faptului că Marea Britanie a refuzat să garanteze accesul navelor UE în apele britanice după Brexit, iar UE nu dorește ca produsele pescărești britanice să se vândă fără taxe pe piața UE până când nu se ajunge la o înțelegere privind accesul reciproc la ape.

Regatul Unit nu poate ieși unilateral din înțelegere, însă va exista un „corp independent“ care să decidă când s-ar putea termina perioada de tranziție. Grupul va fi alcătuit din reprezentanți britanici și din UE, precum și din independenți.

Acesta va analiza progresul înregistrat în cadrul unui acord de tranziție în iulie 2019 și va decide dacă Marea Britanie este pregătită să treacă la un acord privind comerțul liber sau să prelungească perioada de tranziție până în 2021, a raportat Guardian.

Theresa May a fost de acord să mențină Marea Britanie „pe teren“ cu UE în anumite domenii pe timpul perioadei de tranziție pentru a preveni concurența neloială.

Acestea includ normele UE privind ajutoarele de stat, normele de mediu, cum ar fi obiectivele privind energia din surse regenerabile și legile privind ocuparea forței de muncă, inclusiv directiva privind timpul de lucru, a raportat Financial Times. De asemenea, se păstrează și dominația unor anumite legi fiscale.

Aceste cerințe stricte – unele dintre cele mai aspre impuse fiecărui stat în afara pieței unice – l-au determinat pe Boris Johnson să spună că Marea Britanie ar deveni un „stat vasal“ care se va supune legilor UE fără putința de a-și impune cerințele.

Acest scenariu este o ultimă soluție și intră în vigoare doar dacă nu se ajunge la o înțelegere comercială până în 2020. Theresa May trebuie să o supună aprobării Parlamentului, dacă trece de Cabinetul pe care-l conduce.   

Cele mai citite

Comisia Europeană a simplificat regulile în vamă pentru mărfurile de import, analiză Ey

Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de tranzacție) este unul din elementele de taxare care poate genera probleme complexe...

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...

STB va avea sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii cu trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”

STB îi anunță pe călători că, sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii au trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”. Societatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă