21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPropunere din partea Germaniei pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul

Propunere din partea Germaniei pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul

“De aceea este indispensabil să consolidăm autonomia europeană prin crearea de canale de plată independente de Statele Unite, de un Fond Monetar European şi de un sistem SWIFT independent”, a scris Maas în cotidianul Handelsblatt.

“În fiecare zi, înţelegerea actuală este mai bună decât o criză extrem de gravă care altfel ar ameninţa Orientul Mijlociu”, a adăugat el în articolul care urmează să fie publicat miercuri.

Reţeaua globală de plată SWIFT din Belgia, care facilitează cea mai mare parte a tranzacţiilor transfrontaliere din lume, a eliminat Iranul în 2012, după ce Statele Unite şi UE au convenit să impună sancţiuni Republicii Islamice asupra activităţilor sale nucleare.

Acordul din 2015 dintre Iran şi puterile mondiale a ridicat sancţiunile internaţionale. În schimb, Iranul a fost de acord cu restricţiile privind activităţile sale nucleare, sporind timpul necesar pentru a produce o bombă atomică. Mult timp Iranul a negat că are o astfel de intenţie.

Trump a retras Statele Unite din acord, semnat înainte de preluarea mandatului, numindu-l profund eronat şi impunând noi sancţiuni Iranului la începutul acestei luni.

Puterile europene s-au luptat pentru a se asigura că Iranul obţine beneficii economice suficiente pentru a-l convinge să rămână în înţelegere. Acest lucru s-a dovedit a fi dificil, multe firme europene fiind prudente în urma sancţiunilor financiare impuse de SUA.

Iranul a cerut Europei săptămâna aceasta să accelereze eforturile de salvare a acordului nuclear după ce grupul petrolier francez Total s-a retras oficial dintr-un proiect major.

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă