11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalProtestatarii din Belarus au inundat Minsk-ul, și s-au apropiat scurt de reședința...

Protestatarii din Belarus au inundat Minsk-ul, și s-au apropiat scurt de reședința lui Lukașenko

Demonstrații uriașe la nivel național care au izbucnit după alegerile disputate ale țării pe 9 august au oferit cea mai mare provocare din cei 26 de ani al liderului veteran aflat la cârmă și a testat loialitatea forțelor sale de securitate.

Străzile din Minsk au devenit roșii și albe în timp ce un potop de manifestanți purtau steaguri care simbolizau opoziția lor față de Lukașenko și au scandat pentru ca acesta să părăsească puterea și să aibă loc noi alegeri.

Mulțimea a mărșăluit spre reședința lui Lukashenko de la Palatul Independenței, la marginea de nord a capitalei, majoritatea adunându-se la o oarecare distanță, în timp ce un grup mai mic s-a apropiat la o distanță cuprinsă între 10 și 20 de metri de clădire, a declarat un martor Reuters.

Un elicopter a fost văzut zburând din reședință în timp ce protestatarii se aflau sub control, a declarat martorul Reuters.

Imaginile difuzate de jurnaliștii mass-media de stat l-au arătat ulterior pe Lukashenko ajungând cu elicopterul la reședință ținând o pușcă.

După mai puțin de o oră, majoritatea protestatarilor au început să mărșăluiască înapoi spre centrul orașului.

A fost pentru prima dată în demonstrațiile din această lună când protestatarii s-au apropiat de ușile clădirii. Clădirea era înconjurată de linii de poliție înarmată.

Apropierea de palat a avut loc după ce o mulțime, estimată de un martor Reuters la un număr de 200.000, s-au adunat în centrul Minskului pentru al doilea weekend consecutiv.

Mulțimea a început să se disperseze seara devreme. Reuters transmite că nu a fost martor la ciocniri cu poliția.

Anterior, Ministerul Apărării a declarat că va prelua securitatea în jurul monumentelor memoriale naționale și a emis un avertisment direct către protestatarii pe care i-a asemănat cu fasciștii.

Ministerul a spus că memorialele, în special cele ale morților din Al Doilea Război Mondial, au fost locuri sfinte care nu trebuie să fie profanate.

“Avertizăm categoric: orice încălcare a păcii și ordinii în astfel de locuri – veți avea de-a face cu armata, nu cu poliția”, se arată într-un comunicat. Noi, soldații, nu vom permite profanări ale acestor locuri, nu poate exista fascism acolo!”

Ministerul de Interne a emis propria declarație prin care avertizează că orice protest nesancționat va fi considerat ilegal. Acesta a declarat că 22 de persoane au fost arestate sâmbătă, când au avut loc proteste la scară mai mică în 55 de orașe.

PUNCTUL DE VEDERE AL MOSCOVEI

Protestele au fost declanșate de afirmațiile lui Lukashenko privind o victorie electorală zdrobitoare pe 9 august împotriva liderului opoziției candidata Sviatlana Tsikhanouskaya, o fostă profesoară, care i-a luat locul soțului ei închis, pe buletinul de vot.

 

Sviatlana Tsikhanouskaya

În urma amenințărilor la adresa siguranței sale, Tsikhanouskaya a fugit în Lituania vecină.

Aliatul tradițional, Rusia, a publicat duminică unele dintre cele mai puternice comentarii ale sale, criticând Tsikhanouskaya.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a descris rolul acesteia ca fiind destabilizator în mod intenționat și a declarat că declarațiile sale au fost adresate unui public occidental.

“Se pare că nu i s-a permis să se calmeze și a început să facă declarații politice, dure, cerând să fie lansată, greve, proteste”, a declarat Lavrov, citat de agenția de știri RIA.

El a descris agenda ei politică ca fiind opusul unei opoziții constructive, axate în schimb pe crearea de dezbinări prin generarea sentimentului antirus și prin reducerea limbii și culturii ruse, cu scopul de a adera la Uniunea Europeană și NATO.

Tsikhanouskaya, care vorbește limba rusă acasă, a declarat că ar dori ca Belarus să mențină relații strânse cu Rusia, dar că Belarus ar trebui să rămână independent și să nu se integreze în continuare în Rusia.

 

Serghie Lavrov

Lavrov a declarat că, cerând demisia lui Lukashenko, protestatarii au făcut presiuni pentru o criză în stilul Venezuelei.

“Unii membri ai opoziției din Belarus, care locuiesc în Occident… doresc cu adevărat ca lucrurile să fie diferite: să fie vărsare de sânge, să provoace o reacție a serviciilor de securitate din Belarus, care nu ating pe nimeni acum și nu se implică în organizarea demonstrațiilor pașnice”, a declarat Lavrov.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă