22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalProteste ample în Iran, pentru a treia zi la rând

Proteste ample în Iran, pentru a treia zi la rând

Noi proteste antiguvernamentale au avut loc în Iran pentru a treia zi consecutiv, sâmbătă, cea mai amplă mișcare contestatară la adresa regimului de la Teheran din 2009 și până în prezent.

Un nou val de demonstrații împotriva regimului de la Teheran a avut loc sâmbătă, spre îngrijorarea guvernului, care a decis să închidă școlile și să oprească trenurile pentru ultima zi din an, potrivit Jerusalem Post.

Imaginile care au apărut pe rețelele de socializare surprind mulțimi de oameni, mulți dintre ei studenți, care strigă lozinci împotriva Liderului Suprem: ”Moarte lui Khamenei!”.

Ținta nemulțumirilor este însă și președintele moderat al țării, Hassan Rouhani.

Demonstrațiile au început joi, în Mashhad, al doilea oraș al țării și s-au extins apoi în mai multe orașe. Imaginile postate pe reţelele sociale arată şi ciocniri cu forţele de ordine, care au intervenit pentru a dispersa mulţimea

Printre cauzele indicate se află nivelul scăzut de trai, șomajul, corupția oficialilor și o creștere a prețurilor la produsele de bază – ouă, carne de pui, etc.

Informațiile postate pe rețelele sociale precizează că unii protestatari au strigat împotriva implicării Iranului în confloictele din Orientul Mijlociu: ”Nu Gaza, nu Liban, sufletul meu pentru Iran” sau ”Plecați din Siria, gândiți-vă și la noi”.

Scânteia protestelor s-a aprins joi în al doilea oraș ca mărime al Iranului, Mashhad, iar ieri a cuprins şi alte oraşe.

Ministrul de interne Abdolrahman Rahmani Fazli a îndemnat oamenii “să nu participe la aceste manifestaţii ilegale tocmai pentru a nu genera alte probleme pentru ei şi pentru alţi cetăţeni”.

Autorităţile iraniene dau vina pe anti-revoluţionari şi pe agenţii puterilor străine pentru izbucnirea acestor manifestaţii de protest.

Administraţia Trump a avertizat deja Iranul că ochii întregii lumi sunt aţintiţi asupra sa.

”Poporul iranian nu acordă nici o importanţă şi nici un credit declaraţiilor oportuniste ale unor responsabili americani şi ale lui Donald Trump”, a afirmat, în replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Ghassemi, citat de media.

Ghassemi a calificat drept ”înşelător” sprijinul unor responsabili americani faţă de adunările care au avut loc în mai multe oraşe iraniene în ultimele zile.

Ȋntre timp, mii de demonstranţi proguvernamentali au fost implicaţi în mitingurile de sâmbătă. Aceste mitinguri oficiale au fost organizate înaintea protestelor antiguvernamentale, pentru a marca cea de-a opta aniversare a reprimării protestelor de stradă de mare amploare.

Cele mai citite

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...

Spania a câștigat organizarea Campionatului Mondial de handbal feminin din 2029

Consiliul Federaţiei Internaţionale de Handbal (IHF) a desemnat Spania drept gazda Campionatului Mondial de handbal feminin din 2029. Alegerea candidaturii spaniole a fost singura opţiune...
Ultima oră
Pe aceeași temă