11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalProteste de stradă în Belarus, după acuzațiile de fraudare a alegerilor prezidențiale

Proteste de stradă în Belarus, după acuzațiile de fraudare a alegerilor prezidențiale

În capitala Belarusului, Minsk, fluxurile live de la Radio Europa Liberă au arătat poliția folosind gaze lacrimogene și grenade pentru a dispersa protestatarii.
După ce urnele s-au închis duminică, șefa comisiei electorale centrale din Belarus, Lydia Yermoshina, a declarat pe postul de televiziune Belarus-1 că Lukashenko a învins în cinci regiuni ale țării, adjudecându-și aproximativ 82% din voturi, în timp ce exit pollurile oficiale îi acordau actualului președinte 80% din voturi și doar 7% principalei sale contracandidate, Svetlana Tikhanovskaya. Vestea a înfuriat populația, după ce Asociația de monitorizare Golos a declarat că a numărat mai mult de un milion de voturi și, conform calculelor sale, Tikhanovskaya a câștigat 80% din voturi.
Rezultatele finale urmează să fie anunțate luni.
Tikhanovskaya, fostă profesoară engleză, a devenit un rival neașteptat și lider al opoziției după ce a preluat ștafeta de la soțul ei, Sergey Tikhanovskiy, un popular blogger și fost candidat închis în luna mai. Misiunile sale de campanie au înregistrat participări semnificative chiar și în orașele mici din Belarus, care nu sunt cunoscute pentru activitățile lor de protest. Aproximativ 63.000 de oameni au participat în Minsk, la cea mai mare demonstrație anti prezidențială și anti guvernamentală din ultimul deceniu.
Tikhanovskaya și-a unit forțele cu alte două femei care au condus campanii ale opoziției după ce candidații lor au fost, de asemenea, împiedicați să candideze sau băgați în închisoare.

Abuzuri împotriva candidaților și reprezentanților Opoziției din Belarus

Cu o seară înainte de alegeri, Tikhanovskaya a fugit din apartamentul său și s-a ascuns din cauza problemelor de securitate, după ce poliția a reținut mai mulți dintre voluntarii implicați în campania sa. Criticii au numit demersul o încercare de a intimida opoziția înaintea votului crucial. Consilierul liderului Opoziției, Veronika Tsepkalo, a fugit de asemenea din Belarus din motive de siguranță. Maria Kolesnikova, managerul de campanie al lui Tikhanovskaya, a fost, de asemenea, dusă la secția de poliție pentru a fi interogată în ajunul votului. Cu o zi înainte, managerul de campanie Maria Moroz a fost reținut pentru o perioadă scurtă.
Poreclit “ultimul dictator al Europei”, Lukashenko conduce fosta republică sovietică cu o populație de peste 9 milioane de oameni din 1994. El a atras de mult critici internaționale pentru suprimarea disidenței, iar poliția secretă a țării – încă cunoscută sub numele de KGB – reține în mod frecvent și hărțuiește activiști de opoziție și jurnaliști independenți. În timpul alegerilor, forțele de ordine și-au intensificat eforturile de represiune, iar poliția a făcut arestări multiple pentru a dezmembra demonstrațiile ad-hoc constituite împotriva președintelui. Mii de susținători ai opoziției au ieșit în stradă în ultimele săptămâni pentru a lua atitudine față de situația economică a țării și de lipsa libertăților și drepturilor cetățenești.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă