25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalProteste masive în Venezuela

Proteste masive în Venezuela

Evenimentele au loc la o zi după ce preşedintele socialist Nicolas Maduro a informat că a oprit „o tentativă de lovitură de stat” a opoziţiei.
 
„Astăzi continuăm. Vom continua cu mai multă putere ca niciodată, Venezuela”, a scris Guaido pe Twitter. Au loc de asemenea şi demonstraţii pro-guvern.
 
Guaido a declarat că are susţinerea armatei, însă Maduro a afirmat că forţele militare îi sunt încă loiale.
 
Într-un discurs televizat de marţi, Maduro a acuzat protestatarii de „infracţiuni grave” care „nu vor rămâne nepedepsite” şi a acuzat SUA de un complot împotriva sa.
 
Guaido s-a autoproclamat preşedintele interimar al Venezuelei în ianuarie şi a fost recunoscut de peste 50 de naţiuni, printre care şi SUA, Marea Britanie şi majoritatea ţărilor din America Latină.
 
Însă Maduro – susţinut de Rusia, China, Cuba şi conducerea armatei – a refuzat să cedeze în faţa rivalului său. Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat că nu exclude posibilitatea unei intervenţii militare dacă va fi necesar.
 
Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a avertizat SUA cu privire la noi paşi „agresivi”.
 
Vorbind în faţa mulţimii la Caracas, Guaido a numit protestele „un proces ireversibil” şi a promis să continue demonstraţiile în fiecare zi „pentru a obţine libertatea”.
 
„Suntem pe drumul cel mai bun, nu mai este cale de întoarcere”, a adăugat el.
 
Grupările de studenţi şi ale opoziţiei au prezentat pe Twitter imagini cu protestatarii adunându-se pe străzi pe fondul unor măsuri de securitate sporite.
 
Forţele guvernului au folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor iar unii dintre demonstratarii aveau asupra lor cocktailuri Molotov.
 
Au existat însă şi demonstraţii pro-guvern, preşedintele Maduro susţinând că muncitorii din întreaga ţară se adună pentru a celebra Ziua Internaţională a Muncitorilor.
 
Opoziţia a informat că proteste au avut loc în toată ţara – în capitală şi în toate cele 23 de state.
 
Nivelul de trai al venezuelenilor a scăzut mai mult în primele luni ale acestui an, cu hiperinflaţie, pene de curent şi de apă, lipsă de medicamente şi mâncare. Milioane de persoane au părăsit ţara în ultimii doi ani.
Socialistul Maduro îl numeşte pe Guaidó marionetă a SUA, care încearcă să orchestreze o lovitură de stat. Preşedintele şi-a chemat, de asemenea, susţinătorii să iasă în stradă miercuri.

Cele mai citite

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...
Ultima oră
Pe aceeași temă