20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalProteste și confruntări între poliție și palestinieni la Ierusalim. Ce a declanșat...

Proteste și confruntări între poliție și palestinieni la Ierusalim. Ce a declanșat conflictul

Violenţele au izbucnit în zona Esplanadei Moscheilor din Ierusalim, unde aproximativ 10.000 de palestinieni s-au adunat pentru a marca ultima vinere din postul musulman al Ramadanului.

Poliţia israeliană a anunţat că a intervenit în zona Esplanadei Moscheilor după ce agenţii forţelor de ordine israeliene au fost atacaţi cu pietre şi sticle. “Forţele de ordine au intervenit pentru restabilirea ordinii, utilizând mijloace pentru dispersare (…)”, a comunicat Poliţia israeliană, conform cotidianului Times of Israel.

Conform unui bilanţ preliminar anunţat de filiala palestiniană a Semilunei Roşii, cel puţin 178 de palestinieni au fost răniţi, dintre care 88 sunt spitalizaţi.

Cel puţin 12 agenţi de poliţie israelieni au fost răniţi, unul având răni moderate spre grave.

Israelul a fost amenințat de organizațiile extremiste palestiniene

Organizaţiile islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic au ameninţat Israelul cu atacuri, din cauza violenţelor produse în Ierusalim.

Administraţia Joseph Biden a lansat un apel la calm adresat ambelor părţi. “În contextul în care ne îndreptăm spre o perioadă sensibilă în zilele următoare, va fi esenţial ca toate părţile să asigure calmul şi să acţioneze responsabil pentru reducerea tensiunilor şi evitarea confruntărilor”, a declarat Jalina Porter, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Tensiunile s-au amplificat în ultimele săptămâni, la Ierusalim, în Cisiordania şi Fâşia Gaza.

În urmă cu câteva zile, un elev israelian al unei şcoli teologice evreieşti a murit după ce a fost împuşcat mortal în Cisiordania. De asemenea, un adolescent palestinian a fost împuşcat mortal de agenţi ai serviciilor de securitate israeliene.

Vineri dimineaţă, doi militanţi palestinieni au fost împuşcaţi mortal după ce au deschis focul asupra unui sediu al Poliţiei de frontieră israeliene. Tot vineri, într-un alt incident, un palestinian în vârstă de 27 de ani din Hebron a fost arestat după ce a încercat să atace mai multe persoane cu un cuţit, la Peştera Patriarhilor.

La începutul postului musulman al Ramadanului, protestatari palestinieni au atacat frecvent agenţi ai poliţiei israeliene în zona Porţii Damasc, la intrarea în centrul vechi ai Ierusalimului, din cauza restricţiilor antiepidemice. În replică, în centrul Ierusalimului au avut loc marşuri antipalestiniene ale extremiştilor religioşi evrei.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă