11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalPublicitatea politică, motiv de dispută între statul Washington și giganții IT

Publicitatea politică, motiv de dispută între statul Washington și giganții IT

Statul american Washington a anunţat luni că dă în judecată companiile Google şi Facebook, pe care le acuză că au încălcat o lege locală privind publicitatea politică, relatează AFP.

Legea stipulează că entităţile care vând spaţii publicitare pentru mesaje cu caracter politic, ca cei doi giganţi tehnologici, trebuie “să păstreze informaţiile asupra celor care le achiziţionează” şi să le facă publice, se arată într-un comunicat al procurorului general al statului Washington, Bob Ferguson.

Conform justiţiei acestui stat, al cărui oraş principal este Seattle, cei doi giganţi tehnologici nu au respectat aceste obligaţii de mai mulţi ani.

Candidaţi la alegeri şi grupuri politice au plătit circa 3,4 milioane de dolari pentru publicitate electorală la Facebook şi 1,5 milioane de dolari la Google în ultimii zece ani, potrivit lui Ferguson.

Legea “se aplică tuturor, indiferent dacă este vorba de ziarul dintr-un mic oraş sau de o mare companie”, afirmă Ferguson, adăugând că oamenii “au dreptul să ştie cine plăteşte publicitatea politică”.

Reclamele cu caracter politic sunt frecvente în SUA şi au devenit un subiect sensibil în special în contextul acuzaţiilor de interferenţă a Rusiei în alegerile americane din 2016.

Facebook şi Google au promis deja mai multă transparenţă, dezvăluind explicit cine finanţează aceste mesaje. Cei doi giganţi au promis de asemenea să pună la dispoziţie şi arhive pe acest subiect.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...
Ultima oră
Pe aceeași temă