10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalPuerto Rico a anunţat bilanţul uraganelor de anul trecut

Puerto Rico a anunţat bilanţul uraganelor de anul trecut

Puerto Rico a prezentat miercuri un raport în Congresul american, la Washington, care stabileşte că, în decursul a patru luni după trecerea uraganelor, în intervalul septembrie-decembrie, insula din Caraibe a recenzat 1.427 de decese în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Acest document, redactat în iunie de către guvernul portorican, nu făcea la început legătura între decese şi furtunile devastatoare.

Miercuri, cu prilejul solicitării unui ajutor de 139 de miliarde de la Congresul american, autorităţile din Puerto Rico au stabilit pentru prima dată o relaţie între decese şi uragane.

”Au existat 1.427 de decese în plus în cele patru luni care au urmat uraganelor în comparaţie cu anii precedenţi”, precizează guvernul portorican.

La aproape un an de la impactul devastator al unui al doilea uragan, Maria, produs la 20 septembrie, Puerto Rico îşi menţine bilanţul oficial de 64 de morţi.

Cifra de 1.427 de morţi ”nu reiese dintr-un studiu independent: este pur calcul matematic. Nu este numărul oficial de decese atribuite uraganului Maria”, a anunţat joi biroul statistic din Puerto Rico.

Mai mulţi cercetători de la universitatea Harvard au calculat, în luna mai, că peste 4.600 de persoane şi-ar fi putut pierde viaţa din cauza uraganului Maria.

Anterior, Centrul pentru jurnalism de investigaţii (CPI) din Puerto Rico, precum şi alte instituţii media americane, printre care New York Times, CNN şi Vox, au susţinut că circa 500 de locuitori au fost victimele uraganului Maria.

Preşedintele american Donald Trump a fost intens criticat pentru ritmul lent al operaţiunilor de salvare şi pentru afişarea unei atitudini considerate dispreţuitoare faţă de cei 3,4 milioane de locuitori ai insulei, cetăţeni americani, dar care nu au drept de vot în alegerile prezidenţiale.

”Trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a trage la răspundere acest guvern pentru felul groaznic în care a reacţionat şi să ajutăm Puerto Rico să se redreseze”, a spus joi liderul democraţilor din senatul american, Chuck Schumer, calificând drept ”scandalos” numărul deceselor.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă