8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalPuterile militare se pregătesc pentru viitoare confruntări maritime

Puterile militare se pregătesc pentru viitoare confruntări maritime

Ca reacție la progresele Marinei chineze de război, toate puterile navale se modernizează și se pregătesc pentru eventuale confruntări. Șeful Statului Major francez, amiralul Christophe Prazuck, arată că Marina Chinei dispune de capacități în total de 1,6 milioane tone, ocupând a doua poziție după SUA (3,3 milioane tone) și înaintea Rusiei (1 milion). În Marea Chinei de Sud, regiune unde Beijingul militarizează fără pauză insulele contestate, prezervarea libertății de navigație cere din partea occidentalilor o prezență mai importantă.

În acest context, Industrial Naval Group și guvernul de la Canberra au parafat parteneriatul lor strategic pe termen de cinci decenii, în valoare de 31 miliarde de euro. Marina australiană achiziționează 12 submarine Shortfin Barracuda, concepute în Franța special pentru necesitățile sale și nave de 4.500 tone cu propulsie Diesel. Canberra a prevăzut un buget de 50 miliarde dolari (31 miliarde euro), din care o parte majoră va acoperi sistemul de luptă, pilotat de compania americană Lockheed Martin în cadrul altui acord. Contribuția părții franceze în acest contract uriaș a fost estimată la 8 miliarde de euro.

După acordul interguvernamental Australia-Franța din decembrie 2016 „acest angajament de cooperare pe termen de 50 de ani este un semn de încredere și o mare premieră“,  a declarat Jean-Michel Billig, director al programului la Naval Group, subliniind că „este cel mai mare contract încheiat vreodată de guvernul australian și este cel mai important în Europa în materie de contracte de apărare“. Construcția primului submarin va începe în 2023, pentru o primă livrare „la începutul anilor 2030“, a promis Naval Group, care va construi un submarin la fiecare doi ani.

Acordul marchează intenția Australiei de a obține o capacitate submarină oceanică, mai performantă, pentru a proteja interesele sale. Optând pentru Franța dintre alți concurenți – Japonia și Germania – în aprilie 2016, guvernul liberal al lui Malcolm Turnbull a justificat dublarea flotei existente prin „mediul maritim complicat“ al regiunii indo-pacifice, unde Australia se așteaptă ca până în 2035 să vadă navigând jumătate din submarinele lumii. 

Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...
Ultima oră
Pe aceeași temă