Războiul din Ucraina  (Foto: www.defencetalk.com)

Războiul din Ucraina (Foto: www.defencetalk.com)

Putin cere o forță ONU de menținere a păcii în Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat crearea unei misiuni ONU de menţinere a păcii în Ucraina, informează, luni, agenția Reuters citată de Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Organizaţia Naţiunilor Unite ar trebui să ia în considerare crearea unei forţe de circa 20.000 de militari din state din afara NATO şi de 4.000 de poliţişti pentru a soluţiona criza din Ucraina, relevă un nou raport care va fi prezentat oficialilor occidentali în această săptămână.

Preşedintele Vladimir Putin a sugerat crearea unei misiuni ONU de menţinere a păcii, care să aibă un mandat limitat, propunere considerată de mulţi experţi occidentali drept o ocazie de a negocia crearea unei forţe a Naţiunilor Unite mai mari, cu scopul restabilirii ordinii în estul Ucrainei.

Un raport comandat de fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen - în prezent consilier al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko - va fi prezentat sâmbătă unor oficialităţi occidentale, printre care emisarul special al SUA în Ucraina, Kurt Volker, la Conferinţa pe teme de Securitate de la Munchen.

''Operaţiunea va avea avea nevoie de un mix format din unele ţări europene, precum Suedia, ţări cu tradiţie în operaţiuni de menţinere a păcii, ca Brazilia, şi ţări care se bucură de încrederea Rusiei, precum Belarus'', a explicat Richard Gowan, autor al raportului şi expert în probleme ONU la Universitatea Columbia.

Peste 10.000 de persoane au fost ucise începând din aprilie 2014 în conflictul din estul Ucrainei. Ciocniri armate încă au loc cu intermitenţă în pofida unui acord naţional de încetare a focului şi a eforturilor diplomatice pentru instaurarea păcii.

Comentarii

loading...