10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalPutin: Forțele NATO din estul Europei, o „amenințare”. Alianța îl contrazice

Putin: Forțele NATO din estul Europei, o „amenințare”. Alianța îl contrazice

Vladimir Putin s-a întâlnit miercuri, în staţiunea Soci, cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto. În cursul conferinţei de presă, Vladimir Putin a fost întrebat ce părere are despre extinderea infrastructurii militare a Alianţei Nord-Atlantice în apropierea frontierelor Rusiei.

„Sigur că trebuie să urmărim ce se întâmplă şi să consolidăm propria infrastructură. Trebuie să reacţionăm la apariţia componentelor sistemului antibalistic american în apropierea frontierelor noastre”, a declarat Vladimir Putin, subliniind că aceste sisteme pot fi utilizate pentru lansarea de rachete cu raze medii de acţiune, relatează Mediafax.

Administraţia de la Moscova aşteaptă ca Alianţa Nord-Atlantică să revină asupra refuzului de a discuta cu Rusia măsuri de reducere a tensiunilor în domeniul aerian militar, a precizat Vladimir Putin, citat de agenţia Tass.

Elemente antibalistice americane sunt instalate, în cadrul sistemului NATO antirachetă, în România, urmând să fie montate şi în Polonia.

 

Răspunsul NATO

„Acţiunile NATO sunt defensive, proporţionate şi pe deplin în linie cu angajamentele noastre internaţionale”, a precizat, într-un email către Reuters, purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu.

„NATO a desfăşurat 4.000 de militari în flancul estic al Alianţei, pentru a descuraja orice posibilă agresiune. Aceste trupe nu se pot compara cu diviziile desfăşurate de Rusia. Spre comparaţie, Rusia are trupe în Ucraina, Georgia şi R. Moldova, împotriva voinţei guvernelor acestora”, a mai spus purtătoarea de cuvânt, citată de Agerpres.

Oana Lungescu a contrazis de asemenea afirmaţia lui Putin conform căreia NATO refuză să discute cu Rusia regulile pentru zborurile militare, spunând că aviaţia este un subiect în diferite forumuri militare comune.

„În ceea ce priveşte aviaţia, am discutat despre siguranţa aeriană în Marea Baltică în cadrul Consiliului NATO-Rusia”, a mai spus ea.

 

Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...
Ultima oră
Pe aceeași temă