12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalPUTIN JOACĂ DUR la schimbul de prizonieri cu Biden

PUTIN JOACĂ DUR la schimbul de prizonieri cu Biden

 

Anunțul Moscovei că va refuza includerea în orice schimb a lui Paul Whelan, fost marinar închis pentru spionaj de 16 ani, este considerat o presiune din parte lui Putin care solicită eliberarea lui Viktor Bout, un traficant de arme supranumit Comerciantul morții, care ispășește o pedeapsă de 25 de ani în SUA.
 
Biden, în vârstă de 78 de ani, și Putin, în vârstă de 68 de ani, au vorbit despre faptul că relațiile se află la un nivel scăzut. Surse de la Casa Albă spun că întâlnirea a fost organizată parțial ca răspuns la o acumulare rusească la granița cu Ucraina, care a fost redusă de atunci, deși Ucraina a spus că Rusia a retras nu mai mult de 12.000 din cei 100.000 de soldați de la frontieră.
 
Casa Albă încearcă să se asigure că întâlnirea nu are nicio asemănare cu discuțiile președintelui Trump de la Helsinki în 2018, când s-a alăturat public lui Putin împotriva serviciilor de informații americane la condamnarea amestecului în alegerile prezidențiale. Nu vor apărea, vorbi sau se vor întâlni singuri, ci cu miniștrii de externe prezenți în discuții și conferințe de presă separate. Oficialii americani au negociat ca Biden să fie după Putin în conferință, astfel încât să poată avea ultimul cuvânt. După discuții, va exista o discuție de grup mai amplă cu cinci oficiali de fiecare parte, care ar putea dura „patru sau cinci ore, poate mai mult”, potrivit Casei Albe.
 
Oficialii americani au depus eforturi intense pentru a diminua așteptările, spunând că „nu se așteptau la un set mare de livrări”. Pregătirile îndelungate ale lui Biden, inclusiv un briefing din partea unei echipe de experți, au sugerat o agendă profundă și speră că Putin ar putea fi convins să coopereze pe o serie de probleme. Biden și-a schimbat tonul în mod special în această săptămână de la descrierea anterioară a „ucigașului” la descrierea omologului său rus ca „adversar demn”.
 
Familia lui Whelan a lansat luni o înregistrare audio în care a făcut o pledoarie directă către Biden pentru a-și asigura libertatea. „Rămân nevinovat. Nu s-a produs nicio crimă de spionaj. Răpirea unui turist american nu poate exista. Vă rog să mă aduceți acasă la familia mea și la câinele meu Flora unde este locul meu ”, a spus el.
 
Putin a declarat vineri televiziunii NBC că Kremlinul ar putea fi deschis la un schimb care l-ar implica Whelan. Yury Ushakov, un asistent al Kremlinului, a spus că eliberarea lui Whelan era discutată de diplomați. Cu toate acestea, Serghei Ryabkov, viceministrul de externe, a declarat că Whelan nu a fost niciodată luat în considerare pe listă. „Domnul Paul Whelan nu era pe aceste liste”, a spus el ieri într-un interviu acordat ziarului Izvestia. „Și acum această problemă este irelevantă, nu este luată în considerare în acest context”.
 
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat mai târziu că ar fi „inadecvat” să se discute problema înainte de summit.
 
În comentariile sale către NBC, Putin a spus de două ori că Moscova ar fi dornică să-l aducă acasă pe Konstantin Yaroshenko, un pilot de marfă rus care a fost arestat în Liberia în timpul unei razii de droguri în care erau implicați agenți americani. Kremlinul spune că a fost „răpit”, iar Yaroshenko, în vârstă de 52 de ani, a pretins că a fost torturat într-o închisoare liberiană înainte de a fi extrădat în secret la Washington. El a fost închis de o instanță americană pentru 20 de ani începând cu 2011.
 
De asemenea, se spune că Kremlinul solicită eliberarea lui Bout, în vârstă de 54 de ani, condamnat în SUA pentru că a conspirat pentru a vinde rachete antiaeriene rebelilor columbieni.
 
Putin a spus că va lua în considerare să-l dea la schimb pe Trevor Reed, 29 de ani, din marină americană. Reed a fost condamnat la nouă ani de închisoare anul trecut sub acuzația că a lovit un polițist la Moscova după ce a băut vodcă. SUA a numit drept o acuzație slabă, iar Reed a negat. Putin l-a numit bețiv și tulburător.
 
Un schimb de prizonieri nu pare să fie pe lista priorităților din SUA. Întrebat dacă sunt planificate acorduri specifice, un înalt oficial din SUA a spus: „Cred că ne așteptăm să existe domenii în care președinții vor desfășura activități suplimentare pentru echipele lor”.
 
El a adăugat că va exista, de asemenea, „o prezentare clară a zonelor intereselor naționale vitale ale Americii, unde activitățile rusești care contravin acestor interese vor fi întâmpinate cu un răspuns”.
 
Este probabil să existe alte discuții cu privire la extinderea acordului „New Start” care limitează lansatoarele de rachete nucleare.

 
Deținuții care speră să plece liber
 

Paul Whelan

Whelan, fost marinar american, a fost arestat la Moscova în 2018 în timp ce participa la nunta unui prieten. FSB spune că a întâlnit un rus care, potrivit presei locale, i-a înmânat un stick de memorie care conținea detaliile agenților ruși de securitate. Whelan, care deține și cetățenia canadiană, britanică și irlandeză, a primit o pedeapsă de 16 ani de închisoare pentru spionaj anul trecut. În timpul procesului, el a spus: „Am demonstrat că a fost o fabricație. Este o politică rusă slabă, grasă, coruptă, nimic mai mult, nimic mai puțin. ”
 

Viktor Bout

Negustorul rus de arme denumit Negustorul morții. El deținea o rețea de companii de transport aerian pe care obișnuia să facă contrabandă cu arme în întreaga lume. El a fost în cele din urmă arestat în Thailanda și extrădat în SUA sub suspiciunea că intenționează să înarmeze miliția Farc din Columbia, care s-a ciocnit cu forțele SUA care încercau să întrerupă aprovizionarea cu droguri. În 2011 a fost condamnat la 25 de ani de închisoare de către un tribunal din Manhattan. Un film din 2005, Lordul războiului, se bazează pe cariera sa.

 
Konstantin Yarokshenko

Deși nu este bine cunoscut în Occident, cazul lui Yaroshenko este o cauză celebră în Rusia. Pilotul a făcut parte dintr-o operațiune de contrabandă cu cocaină în 2010, în care slujba lui era să transporte drogurile din America de Sud în Liberia, apoi să le ducă în SUA. A fost o acțiune a agenților americani. Yaroshenko a fost arestat în vestul Africii în mai 2010 și trimis în SUA mai târziu în acel an. El a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în septembrie 2011. Președintele Trump a respins cererea rusească de eliberare.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...
Ultima oră
Pe aceeași temă