8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalPutin mai pune un picior în Europa prin TurkStream

Putin mai pune un picior în Europa prin TurkStream

Punerea în funcțiune a gazoductului TurkStream va spori considerabil cooperarea energetică dintre Moscova și Ankara și va contribui, de asemenea, la asigurarea securității energetice a Europei“, a declarat Putin.

Implementarea proiectului va oferi Rusiei acces la noi piețe și un traseu de tranzit fiabil, iar pentru Turcia, conducta este importantă din punct de vedere strategic, mai ales în relație cu Europa.

Directorul general al Institutului Național de Energie, Serghei Pravosudov, a subliniat că proiectul South Stream, ce vizează construirea unei ample rețele de gazoducte în Europa, a trebuit să fie anulat după ce Bulgaria s-a retras.

„Spre deosebire de South Stream, TurkStream se bazează pe o altă schemă. Primul tronson ajunge direct în Turcia și se conectează la rețeaua de gazoducte care există deja în țară, doar că infrastructura va trebui să fie modernizată înainte de a putea fi utilizată și pentru a putea demara construcția celui de-al doilea tronson“, a explicat Pravosudov.

„Singura problemă este lipsa unei legături între Bulgaria și Serbia, dar va fi construită. Odată ce acest lucru va fi făcut, gazul va fi transportat din Serbia în Ungaria și apoi în Austria. Un traseu nu prea vast“, a menționat Pravosudov.

 

Un rol important al Turciei pentru Europa

Igor Iușkov, expert la Fondul Național de Securitate Energetică, este de părere că proiectul Nord Stream 2 a stabilit un precedent important în momentul în care germanii au insistat că „un gazoduct ce unește Rusia cu Europa nu este neapărat un proiect politic, ci unul preponderent economic“.

„Aceasta înseamnă că bulgarii pot spune acum că Nord Stream 2 este un proiect economic, deci și TurkStream este un proiect economic, iar gazoductele pot fi construite“, a subliniat Iușkov.

Totuși, mega-evenimentul ce marchează finalizarea părții offshore a TurkStream evidențiază natura strategică a relațiilor dintre Rusia și Turcia, a declarat Alexei Pushkov, membru al Consiliului Federației Ruse.

Potrivit acestuia, întâlnirile frecvente dintre președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan demonstrează dorința Turciei de a continua un curs de politică externă independentă și de a-și diversifica relațiile internaționale, fără a se mai concentra strict pe ofertele Statelor Unite, aliatului său NATO.

Pentru Turcia, acest proiect de gaz este important nu numai din punct de vedere al tranzitului. Aceasta va întări rolul țării și va fi, de asemenea, avantajos din punct de vedere economic pentru Ankara.

Livrările de gaze către clienți trebuie să fie fiabile, competitive, sigure și independente de orice schimbări în climatul politic. TurkStream îndeplinește pe deplin aceste cerințe. Rusia are nevoie de acces pe piețe și de rute de tranzit fiabile, în timp ce conducta este importantă din punct de vedere strategic pentru Turcia, deoarece va spori rolul său pentru Europa.    

 

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă