23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPutin pune punctul pe ”i”: ”Dacă FSB îl voia mort pe Navalnîi,...

Putin pune punctul pe ”i”: ”Dacă FSB îl voia mort pe Navalnîi, treaba era rezolvată!”

Rusia a anunțat marți sancțiuni împotriva oficialilor UE, ca represalii pentru interdicția de intrare impusă în octombrie pentru șase ruși, în urma otrăvirii activistului de opoziție Alexei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani.
Autoritățile ruse au declarat că „au extins lista reprezentanților țărilor membre UE care au interdicție pentru intrarea pe teritoriul Federației Ruse”, fără a preciza vreun nume.
Anunțul vine la o zi după difuzarea unei conversații telefonice în care Navalnîi a păcălit un ofițer al Serviciului Federal de Securitate Rus (FSB) pentru a-i spune cum tocmai au încercat să-l otrăvească. Echipa de investigații Bellingcat și partenerii săi au publicat informații despre un apel telefonic înregistrat între Navalnîi și Konstantin Kudryavtsev, unul dintre ofițerii FSB care s-au deplasat la Omsk în urma tentativei de asasinare. Ofițerul FSB, Konstantin Kudryavtsev, ar fi crezut că apelul lung de 49 de minute este un proces de informare a superiorilor, neștiind că Navalny se află la celălalt capăt al liniei. Potrivit echipei lui Navalnîi, linia telefonică a fost deghizată ca provenind din sediul FSB și Kudryavtsev a crezut că vorbește cu un oficial de rang înalt.
Într-un comunicat propriu, FSB spune însă că „Videoclipul cu această conversație telefonică este fals”, adăugând că așa-numita „anchetă” constituie o „provocare planificată”, care nu ar fi putut fi posibilă „fără tehnica șde sprijin venită din partea serviciilor speciale străine. “
Navalnîi se îmbolnăvise într-un zbor de la Tomsk la Moscova pe 20 august, ulterior fiind transferat la o clinică din Berlin pentru tratament. În septembrie, guvernul german a declarat că există „dovezi fără echivoc privind administrarea, în cazul lui Nalanîi, a unui agent neurotoxic din grupul Novichok”.
În timpul apelului, Kudryavtsev ia spus lui Navalnîi că agentul neurotoxic i-a fost introdus în chiloți, astfel încât să poată fi absorbit de piele.
Rusia neagă însă responsabilitatea, dezavuând în repetate rânduri orice responsabilitate pentru otrăvirea lui Navalnîi, afirmând că niciun agent Novichok nu a fost găsit în corpul său când a fost tratat la Omsk. Moscova a mai spus că orice acuzație împotriva lor face parte dintr-o campanie occidentală de denigrare.
Declarația cea mai șocantă vine, totuși, din partea președintelui Putin, cel care s-a arătat mai degrabă jignit de vehicularea existenței unui spion inabil în FSB, decât deranjat de acuzațiile privind tentativa de omor. ”Dacă FSB ar fi dorit ca Navalnîi să fie mort, treaba ar fi fost terminată”, a declarat Putin, în cadrul sesiunii anuale de presă.
Bellingcat și partenerii săi de anchetă au publicat săptămâna trecută un vast raport care numea și identifica membrii FSB ce îl supravegheau și urmăreau pe Navalnîi de ani de zile. Bellingcat spune că a reușit să confirme afirmațiile cheie făcute în apelul telefonic. Potrivit Bellingcat și partenerilor săi media CNN, Der Spiegel, The Insider și El Pais, mii de înregistrări telefonice, documente de zbor și alte acte au fost folosite pentru a urmări o echipă de experți în toxine însărcinată cu uciderea lui Navalnîi.
Aric Toler, șeful cercetărilor de la Bellingcat, a declarat pentru Euronews că există o mulțime de date care sunt vândute și tranzacționate în toată Rusia, cum ar fi informații despre pasageri pentru zboruri, înregistrări telefonice și detalii despre pașapoarte. “Piața neagră de date din Rusia este vastă, puteți cumpăra și achiziționa aproape orice fel de informații pe care vi le puteți imagina”, a spus Toler. „Putem accesa aceste piețe de date online foarte ușor, cum ar fi prin intermediul roboților de pe serviciile populare de mesagerie precum Telegram, care ne-a furnizat atât de multe informații. Rusia are restricții private foarte slabe atât în ​legislație, cât și în practici și are, de asemenea, o vastă practică de colectare de date despre cetățeni”, a mai declarat Toler.
Citând înregistrările privind telecomunicațiile și călătoriile, Bellingcat mai spune că otrăvirea a fost probabil „mandatată la cele mai înalte eșaloane ale Kremlinului” „Având în vedere această serie neverosimilă de coincidențe, sarcina probei pentru o explicație nevinovată pare să revină pur și simplu statului rus”.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă