13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPutin s-a pronunţat împotriva unor noi sancţiuni ruseşti împotriva Georgiei

Putin s-a pronunţat împotriva unor noi sancţiuni ruseşti împotriva Georgiei

“În ceea ce priveşte diferitele tipuri de sancţiuni împotriva Georgiei, nu aş face aceasta, din respect pentru poporul georgian”, a declarat şeful statului rus într-o conferinţă de presă.

“Ei bine, a ieşit unul, a spus ceva, imaginându-şi despre sine nu ştiu ce lucruri. Nu ştia nimeni de el, iar acum toată lumea vorbeşte despre el. Ei bine, în acest sens respectivul şi-a atins scopul. A fost înlăturat de la emisie două luni şi s-a dus băiatul în concediu. Apoi va reveni şi va continua să muncească. Dar există oameni care protestează împotriva acestui fapt în Georgia”, a spus Putin, referindu-se la jurnalistul de televiziune Ghiorghi Gabunia care l-a insultat în direct.

“De dragul acestor oameni, pentru a restabili legături depline între Rusia şi Georgia, nu aş întreprinde nimic care să complice relaţiile noastre”, a afirmat preşedintele rus.

Rusia lua în considerare marţi adoptarea unor sancţiuni împotriva Georgiei, vizând în special importurile de vin şi de apă minerală, sectoare-cheie ale acestei ţări din Caucaz, care cunoaşte în prezent un val de proteste considerate “rusofobe” de Moscova, potrivit AFP. Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a propus guvernului să studieze posibilitatea de a interzice aceste importuri de produse, foarte căutate de altfel în Rusia, precum şi transferurile de bani spre Georgia din Rusia, unde locuiesc şi lucrează numeroşi cetăţeni georgieni.

Preşedintele rus Vladimir Putin ordonase deja în iunie suspendarea zborurilor companiilor aeriene ruseşti spre Georgia, oficial din motive de securitate, intrată în vigoare luni. Decizia sa riscă să lovească în plin industria turistică a acestei republici ex-sovietice.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a justificat marţi în faţa jurnaliştilor noile sancţiuni ca fiind provocate de “comportamentul inacceptabil al unui prezentator al televiziunii georgiene”, care a lansat duminică în direct o serie de injurii la adresa preşedintelui rus.

“Acest gen de comportament grosier nu face decât să întreţină rusofobia. Este foarte periculos după seria de evenimente rusofobe cu caracter extremist”, care au avut loc în Georgia în ultimele săptămâni, a continuat Peskov.

“Considerăm inadmisibile insultele care vizează ţara noastră, pe preşedintele nostru şi ameninţările vizându-i pe cetăţenii noştri”, a declarat şi Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat.

Diatriba insultătoare a lui Ghiorghi Gabunia, un prezentator al canalului de opoziţie georgian Rustavi-2, intervine după aproape trei săptămâni de manifestaţii antiguvernamentale la Tbilisi, pe care Kremlinul le consideră “rusofobe”.

Autorităţile georgiene au condamnat rapid ca “inacceptabil” gestul prezentatorului, în timp ce Rustavi-2 şi-a cerut scuze şi l-a suspendat temporar pe jurnalist.

Protestele de la Tbilisi au început când un deputat rus a luat cuvântul în parlamentul georgian din fotoliul şefului legislativului, suscitând o vie emoţie într-o ţară care întreţine relaţii foarte tensionate cu Moscova după scurtul conflict care le-a opus în 2008.

Importurile de vin georgian spre Rusia fuseseră deja suspendate în 2006, iar apoi reluate în 2013, după alegerea unui nou guvern georgian favorabil unei destinderi cu Moscova.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă