13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalPutin s-a pus la adăpost! Imunitate pe viață, după ieșirea din scenă!

Putin s-a pus la adăpost! Imunitate pe viață, după ieșirea din scenă!

Proiectul de lege, care a fost publicat online marți, oferă foștilor președinți și familiilor acestora imunitate față de orice posibil act de urmărire penală ce ar avea în vedere posibile infracțiuni comise în timpul vieții lor.

De asemenea, foștii președinți vor fi scutiți de interogatoriile poliției sau ale anchetatorilor, precum și de percheziții sau arestări, la fel ca și familiile foștilor înalți demnitari de la Kremlin.

Legislația a făcut parte din amendamentele constituționale aprobate în această vară într-un vot la nivel național care îi permite lui Putin, la 68 de ani, să rămână președinte până în 2036.

Înainte ca proiectul să devină lege în adevăratul sens al cuvântului, foștii președinți erau imuni la urmărirea penală doar pentru infracțiunile comise în timpul mandatului.

În prezent, unui fost președinte nu i se mai aplică imunitatea dacă este acuzat de trădare sau alte infracțiuni grave iar acuzațiile sunt confirmate de instanțele supreme și constituționale.

Legislația pe care Putin a semnat-o marți va acorda în plus foștilor președinți un loc pe viață în consiliul federației sau în senat.

Luna trecută, proiectele de lege în așteptare au alimentat zvonurile conform cărora liderul rus plănuia de multă vreme să demisioneze din cauza sănătății precare – o afirmație negată de Kremlin.

Marți, Duma de Stat a Camerei inferioare a adoptat un alt normativ, care face confidențiale informațiile despre angajații sistemului judiciar din Rusia, cei ai forțelor de ordine și ai organismelor militare.

Proiectul de lege necesită doar promulgarea de către Putin pentru a deveni lege, un pas care este considerat o formalitate, și vine la o zi după ce liderul opoziției, Alexei Navalny, a dezvăluit că a telefonat unui presupus agent de securitate și l-a păcălit să admită că Serviciul Federal de Securitate (FSB) a încercat să-l omoare în august prin otrăvire.

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă