Putin şi Trump urmăresc situaţia din Venezuela

Putin şi Trump urmăresc situaţia din Venezuela

Preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump sunt la curent cu evenimentele în desfăşurare în Venezuela, unde sute de oameni se află marţi pe străzi în încercarea de a-l înlătura de la putere pe Nicolás Maduro şi de a-l sprijini pe autoproclamatul preşedinte Juan Guaidó.

Rl online 0 comentarii

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat situaţia din Venezuela cu oficialii de la Moscova. Agenţiile ruse de presă, citate de The Guardian, îl citează pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a spus că Putin a abordat subiectul în timpul întâlnirii de marţi cu Consiliul de Securitate.

Peskov a spus că în timpul întâlnirii „a fost acordată o atenţie deosebită ştirilor despre tentativa de lovitură de stat din acea ţară”. El nu a dat mai multe detalii.

Peste Ocean, Donald Trump a fost pus în temă legat de evenimentele de la Caracas, scrie Reuters.

Preşedintele american nu a scris despre asta pe Twitter, însă purtătoarea de cuvânt Sarah Sanders a precizat că „a fost pus la curent şi monitorizăm situaţia în desfăşurare”.

Guvernul mexican a transmis, potrivit The Guardian, că este, de asemenea, atent la eveniementele din ţara sud-americană. „Suntem îngrijoraţi de posibila escaladare a violenţelor şi vărsarea de sânge care poate rezulta din aceste evenimente. Mexic îşi exprimă din nou dorinţa, dar şi angajamentul, pentru o soluţie democratică, bazată pe dialog, care să respecte drepturile omului”.

Isabel De Saint Malo de Alvarado, vicepreşedinta Panama, a transmis că sprijină poporul venezuelean „pentru revenirea la democraţie”, scrie El Mundo.

Leopoldo López, liderul opoziţiei din Venezuela, fost primar al Caracasului, a fost eliberat marţi din arest la domiciliu de forţele opoziţiei.

Juan Guaidó, autoproclamat preşedinte al Venezuelei, recunoscut de peste 50 de state, i-a îndemnat apoi pe venezueleni să se mobilizeze pentru faza finală a „Operaţiunii Libertate”.

Guvernul de la Caracas caracterizează această mişcare drept lovitură de stat.

Forţele de securitate venezuelene loiale guvernului Maduro au lansat bombe cu gaze lacrimogene în direcţia protestatarilor, dar şi a lui Juan Guaidó, care este acompaniat de soldaţi, potrivit mai multor martori, scrie La Vanguardia.

„1 mai - încetarea definitivă a uzurpării a început astăzi”, a spus Guaidó.

Senatorul american Marco Rubio a cerut „oficialilor militari” din Venezuela să îl sprijine pe Juan Guaidó, iar guvernul de la Madrid face apel la o tranziţie paşnică, în timp ce preşedintele bolivian Evo Morales condamnă „lovitura de stat” de la Caracas.

Comentarii

loading...