Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rabinul evreilor ucrainieni nu e de acord ca Biserica Ortodoxă să-și schimbe numele

Rabinul evreilor ucrainieni nu e de acord ca Biserica Ortodoxă să-și schimbe numele

Rabinul evreilor ucrainieni, Jacob Bleich, totodată șeful Consiliului Bisericilor din Ucraina, nu e de acord cu legea care obligă Biserica Ortodoxă (Patriarhia Moscovei) să-și schimbe numele.

Anghel Buturugă 0 comentarii

Bleich consideră că legea, care obligă BOU (PM) să-și schimbe denumirea într-o formulă de tipul „Biserica Rusiei din Ucraina”, din denumirea generică de „Biserică Ortodoxă din Ucraina” de acum, este 100% anticonstituțională și reprezintă o interferență a statului în viața religioasă.

„Statul decide pentru Biserică ce denumire are aceasta”, a afirmat Bleich. „Nu putem exclude 20-25% din populația Ucrainei și să spunem că, dacă sunteți credincioși ai acestei biserici, sunteți cetățeni de rangul doi. Acești oameni sunt și ei ucrainieni, trăiesc în Ucraina și cred în Dumnezeu.”

Recent, Rada Ucrainei a adoptat o lege care statuează că biserica ce provine dintr-un stat agresor trebuie să-și schimbe denumirea. Legea, deși nu menționează explicit și formal BOU (PM), este dedicată evident acesteia, și a fost adoptată aproape concomitent cu „Sinodul Unificării” în urma căruia a luat ființă, sub oblăduirea Patriarhiei Ecumenice, Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei.

BOU (PM) are, în prezent, mult mai multe parohii și mănăstiri decât nou-creata biserică autocefală a Ucrainei, care se compune din două foste facțiuni schismatice.

Pe 5 ianuarie va avea loc înmânarea Tomosului Autocefaliei lui Epifanie, conducătorul structurii autocefale, de către Patriarhul Bartolomeu, la Istanbul.

Comentarii

loading...