10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalRatificarea Acordului UE- China nu este sigură

Ratificarea Acordului UE- China nu este sigură

Bruxellesul este pregătit să dezvăluie detaliile complete ale controversatului său acord cu China de acces pe piață în încercarea de a construi un argument în favoarea lui. Acordul este dur atacat din cauza istoricului pe drepturile omului ale Beijingului.
 
Companiile au așteptat cu nerăbdare să știe ce anume oferă acordul, încheiat la sfârșitul anului 2020, companiilor din UE care își desfășoară activitatea pe piața chineză.

Bruxelles consideră că este o dezvăluire care „va oferi întreprinderilor europene un impuls major” și le va pune la egalitate cu rivalii americani.
 
Va elimina unele bariere în calea companiilor din UE care speră să investească în China. Industriile în care Bruxelles-ul a asigurat condiții de acces îmbunătățite includ sectorul auto, asistența medicală privată, cloud computing și servicii auxiliare pentru transportul aerian.
 
Publicarea anexelor tehnice la tranzacționare va avea loc în câteva zile. Va fi preludiul a ceea ce ar putea fi dezbateri acerbe ale UE cu privire la ratificarea unui tratat care a fost denunțat de susținătorii drepturilor omului, având în vedere reprimarea de către Beijing a uigurilor musulmani din Xinjiang și suprimarea mișcării pro-democrație din Hong Kong.
 
O coaliție formată din 36 de organizații ale societății civile, inclusiv sindicatele, a scris șefilor UE la începutul acestui an solicitând redeschiderea acordului de investiții pentru a adăuga „clauze aplicabile drepturilor omului”.

Cu toate acestea, Bruxelles susține că și-a asigurat deja angajamente fără precedent.

Susținătorii acordului, precum președintele francez Emmanuel Macron, au declarat că acesta va oferi UE pârghii în a împinge China să respecte drepturile omului și că blocul va fi vigilent în a se asigura că Beijingul onorează dispozițiile privind standardele de muncă.
 
Acest mesaj a fost repetat săptămâna trecută de ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian.

Acesta a afirmat că „parteneriatul nostru comercial nu va fi construit pe baza nerespectării drepturilor omului și vom fi deosebit de atenți la acest lucru”.
 
Dar deputații europeni au avertizat că aprobarea acordului de către parlamentul european – o etapă esențială de ratificare așteptată la începutul anului 2022 – nu este asigurată.
 


Foto  INMA RODRIGUEZ
 
„Ne apărăm principiile și avem nevoie de toate măsurile pentru a ne apăra principiile” , INMA RODRÍGUEZ-PIÑERO, liderul europarlamentar pentru chestiuni comerciale din China a declarat în numele marelui bloc de centru-stânga al parlamentului
 
Va depinde de faptul că UE va adăuga la arsenalul de măsuri de care dispune pentru a combate încălcările drepturilor omului și practicile comerciale neloiale.

Vorbind cu Financial Times, ea a avertizat, de asemenea, că China trebuie să ofere o „foaie de parcurs clară” pentru implementarea convențiilor Organizației Internaționale a Muncii împotriva utilizării muncii forțate.
 

TEHNIC VORBIND 

 

Eforturile Chinei 
China a convenit în tratatul de investiții cu UE să „facă eforturi continue și susținute” pentru a adopta convențiile.
 
Beneficii UE
Iuliu Winkler, europarlamentarul pentru comisia comercială a parlamentului și membru al celui mai mare grup al blocului, partidul de centru-dreapta european a menționat că acordul a oferit beneficii clare companiilor din UE.

Comisia Europeană vrea China
În 2019, CE a descris China drept „un partener de negociere cu care UE trebuie să găsească un echilibru de interese. 
 
 
Winkler a subliniat că acordul „este prima dată când China este de acord cu astfel de dispoziții ambițioase [privind drepturile muncii – excluderea muncii forțate] cu un partener comercial”.

UE susține că este câștigătorul clar al acordului în ceea ce privește beneficiile pentru afaceri și că acordul sporește totuși pârghia blocului asupra Chinei asupra drepturilor omului.
 
Dar criticii insistă asupra faptului că măsurile de aplicare existente împotriva Chinei sunt prea slabe. Rodríguez-Piñero a declarat că ea și alți europarlamentari au o listă lungă de priorități pe care doresc ca UE să le ia în considerare.
 
Acestea includ utilizarea activă a unui „regim global de sancțiuni pentru drepturile omului”, aprobat de guvernele UE în decembrie, care permite blocului să vizeze în mod colectiv actori de stat și nestatali responsabili de încălcări ale drepturilor omului, indiferent unde au avut loc. Deputații europeni au solicitat miercuri, de asemenea, în mod oficial, comisia să continue proiectele de legislație privind due diligence-ul corporativ.
 
Regulile planificate ar impune companiilor să se asigure că munca forțată nu este utilizată în lanțurile lor de aprovizionare – ceva deja în vigoare în SUA și Canada.
 
Luisa Santos, director general adjunct la Business Europe, o asociație care reprezintă angajatorii UE, a declarat că companiile au susținut acordul de investiții UE-China, deoarece ar ajuta la „corectarea situației dezechilibrate pe care o avem acum pe piață”.

Pentru deputați, soarta tratatului de investiții poate sta atât în acțiunile UE și cât și ale Chinei de până acum până la votul de ratificare, cât și în conținutul înțelegerii.
 
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă