Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Durov este pe cale să devină un erou în Rusia, în ochii opoziţiei şi ai miilor de internauţi

Durov este pe cale să devină un erou în Rusia, în ochii opoziţiei şi ai miilor de internauţi

Războiul Telegram declanșat de FSB

Fondatorul mesageriei Telegram, Pavel Durov (foto), a făcut apel la rezistenţă faţă de autorităţi, care au blocat peste 18 milioane de adrese IP pe tot teritoriul Rusiei.

Adina Mutar 0 comentarii

 
În Rusia se desfăşoară o luptă feroce, cu victime, cu daune colaterale, propagandă. Este o bătălie între Roskomnadzor, agenţia federală de supraveghere a telecomunicaţiilor, şi Pavel Durov, fondator, împreună cu fratele său, Nikolai, al mesageriei Telegram.

Roskomnadzor a blocat, din 16 aprilie, peste 18 milioane de adrese IP ce utilizau Telegram, iar numărul blocajelor continuă să crească.

     Serviciile secrete vor cheia decriptării mesajelor

Printre adresele IP blocate, mai multe sute de mii sunt legate de servicii ale Amazon şi peste un milion ale Google.

„În pofida blocajului, nu am constatat o diminuare notabilă a activităţii utilizatorilor, pentru că ruşii pot evita interdicţia simulând o conexiune din străinătate. Vă mulţumesc, utilizatori ruşi ai Telegram, pentru susţinerea şi fidelitatea voastră. Mulţumesc Apple, Google, Amazon, Microsoft că nu aţi luat parte la cenzura politică”, a declarat Pavel Durov.

În martie 2018, serviciul Telegram declara că are 200 de milioane de utilizatori lunar și o creștere anuală de 50%.

Serviciile secrete rusești încearcă să controleze aceste servicii ce oferă siguranța mesajelor prin felurite sisteme de criptare. Mesageria criptată  Telegram nu este singura țintă a Roskomnadzor. Blocarea Telegram a antrenat şi blocarea a milioane de adrese IP utilizate de alte societăţi, inclusiv occidentale, care lucrează cu Internet. Băncile, societăţile de comerţ online, muzeele din Moscova, chiar şi Kremlinul s-au trezit fără conexiuni.

     Durov, devenit erou al opoziției

 „Pentru a leza Telegram, agenţia a fost obligată să poarte cel mai masiv atac împotriva infrastructurii  Internet din toată istoria cenzurii ruse”, scrie Kiril Martinov de la „Novaia Gazeta.“

„Putin este la curent cu ceea ce se întâmplă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timp ce Roskomnadzor este prins sub focul criticilor.

Pavel Durov nu are intenţia să se conformeze ordinului de a da serviciilor secrete codurile de descifrare a mesajelor pe reţeaua sa.

Mai mult, Durov şi-a pregătit armele pentru o bătălie care abia a început. Echipa lui roteşte adresele IP pentru ocolirea blocajului, ceea ce explică ineficacitatea acestuia, arată Jef Mathiot, inginer care a studiat funcţionarea Telegram.

„Este un joc de-a şoarecele şi pisica”, spune Mathiot.

Izvestia şi Moskovski Komsomoleţk estimează că „bătălia pentru Telegram va schimba Rusia”: Telegram ţine piept şi câştigă noi utilizatori, este „tânărul David” (Durov) contra „Roskom-Goliat”.

Durov este pe cale să devină un erou în Rusia, în ochii opoziţiei şi ai miilor de internauţi. Mulţi jurnalişti estimează că va rămâne în istoria rezistenţei rusești. 

Pavel Durov a declarat pe reţeaua socială Vkontakte că se va bate nu numai pentru proiectul său, dar şi pentru existenţa în Rusia a serviciilor independente, ce oferă utilizatorilor garanția că nu sunt supravegheați și interceptați.

Telegram s-a dezvoltat tocmai datorită securităţii pe care a oferit-o utilizatorilor săi, iar din cei 200 milioane de utilizatori activi lunar, 7% sunt din Rusia.  

Comentarii

loading...