15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalRD Congo :Minerii de cupru și de cobalt uciși în Kolwezi

RD Congo :Minerii de cupru și de cobalt uciși în Kolwezi

Guvernatorul provinciei Richard Muyej acuză ceea ce el a numit “excavatoare clandestine artizanale”pentru producerea accidentului.

Exploatarea neoficială este comună în regiune.

Minele din sudul RD Congo produc mai mult de jumătate din cobaltul mondial – o componentă cheie în bateriile telefoanelor mobile.

Valoarea cobaltului s-a dublat anul trecut datorită creșterii cererii de mașini electrice, care folosesc și mineralele în bateriile lor, extragerea lui fiind una din cele main importante surse de venit pentru țară Africană.

Accidentul a avut loc joi la Kamoto Copper Company, o filială a gigantului elvețian Glencore, aflat în apropierea orașului Kolobezi din Lualaba.

Mai multe corpuri ar putea fi găsite, deoarece lucrările de salvare continuă la mină, raportează BBC din capitala Kinshasa.

Glencore a afirmat într-o declarație că 19 persoane au fost ucise, dar a adăugat că mai există posibile victime 

Guvernatorul provinciei Lualaba, Richard Muyej, acuză de asemenea minerii ilegali pentru accident:

“Explozitori artizanali clandestini care au inundat [mina] și s-au angajat într-o exploatare anarhică”, a spus el, a informat agenția de știri Reuters.

Acest tip de exploatare neoficială sau clandestină este comună în zonă. Eforturile depuse de serviciile de securitate pentru a încerca să o oprească sunt adesea neeficiente.

RD Congo nu a reușit să-și folosească bogățiile minerale pentru a îmbunătăți viața a celor 81 de milioane de oameni care sunt prinși în sărăcie; împingând din ce în ce mai mulți oameni să se îndrepte spre meserii neoficiale pentru a-și câștigă existența.

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...
Ultima oră
Pe aceeași temă