7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalATAC ÎN SIRIA. Trump: „Un atac executat perfect. Misiune îndeplinită!” - UPDATE

ATAC ÎN SIRIA. Trump: „Un atac executat perfect. Misiune îndeplinită!” – UPDATE

UPDATE ORA 15:50 – „Un atac executat perfect noaptea trecută. Mulțumesc Franței și Marii Britanii pentru înțelepciunea lor și puterea Armatei lor. Nu am fi putut obține un rezultat mai bun. Misiune îndeplinită!”, se arată în mesajul postat pe rețeaua de socializare în urmă cu circa o jumătate de oră.

La rândul său, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că sprijină acțiunile întreprinse de SUA, UK și Franța împotriva facilităților regimului sirian pentru arme chimice, potrivit The Guardian.

„NATO a condamnat vehement folosirea continuă de către Siria a armelor chimice, încălcând clar normele și acordurile internaționale”, a afirmat acesta.

Consiliul Nord-Atlantic, principalul corp de decizie politică al NATO – se va întâlni pentru a analiza atacurile. Franța, Marea Britanie și SUA vor trebui să informeze Aliații despre acțiunile luate în Siria.

UPDATE ORA 15:28 – Beijingul consideră că atacul desfăşurat de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei reprezintă o încălcare a normelor de drept internaţional şi îndeamnă toate părţile implicate să iniţieze un dialog, a transmis Ministerul de Externe al Chinei, relatează agenţia Reuters.

Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că Beijingul se opune utilizării forţei pe arena internaţională şi a adăugat că orice acţiune militară efectuată fără acordul Consiliului de Securitate al ONU încalcă principiile de bază ale dreptului internaţional.

UPDATE ORA 12:07 – Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că Uniunea Europeană „va rămâne alături de aliaţii săi de partea justiţiei”, după atacurile occidentale asupra Siriei, informează Agerpres, citând AFP. „Atacurile SUA, Franţei şi Marii Britanii arată clar că regimul sirian, alături de Rusia şi Iran, nu poate continua această tragedie umană, cel puţin nu fără costuri”, a scris preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe Twitter.

UPDATE ORA 12:00 – Cancelarul german Angela Merkel a declarat sâmbătă că guvernul său „susţine” atacurile occidentale care au vizat regimul sirian, o „intervenţie militară necesară şi corespunzătoare” după presupusul atac chimic din urmă cu o săptămână de la Douma, care a făcut zeci de morţi.

„Susţinem faptul că aliaţii noştri americani, britanici şi francezi (…) şi-au asumat responsabilitatea. Intervenţia militară era necesară şi corespunzătoare”, a precizat, într-un comunicat, Angela Merkel, potrivit AFP, citată de Agerpres. Merkel anunţase joi că Germania nu va lua parte la nicio acţiune militară.

UPDATE ORA 11:40 – Premierul britanic Theresa May a declarat astăzi că atacurile din Siria desfășurate de Marea Britanie alături de SUA și Franța au fost „corecte și legale”, iar acestea vor transmite un semnal tuturor celor care cred că pot folosi fără vină arme chimice, transmite The Guardian.

„Istoria ne-a învățat că atunci când regulile globale și standardele care ne mențin în siguranță sunt amenințate, trebuie să luăm poziție și să le apărăm. Noi asta am făcut mereu și vom continua să facem”, a declarat Theresa May, într-o declarație făcută la sediul din Downing Street.

Ea a adăugat că atacul cu arme chimice asupra spionului Serghei Skripal pe teritoriul Marii Britanii e o parte din obiceiul de a nu respecta aceste norme.

UPDATE ORA 11:20 – Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut prima reacție oficială după atacul din Siria, lansat de SUA, Franța și Marea Britanie. El a transmis că atacul va avea un „efect distructiv asupra întregului sistem de relații internaționale”, potrivit The Guardian. Într-un comunicat, Vladimir Putin a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune şi a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit acestuia, atacurile vor „înrăutăți castastrofa umanitară din Siria”, „va aduce suferință populației pașnice” și vor provoca un nou val de refugiați.

Putin a repetat de asemenea că nu au fost găsite evidențe ale unor atacuri cu arme chimice în Damasc.

UPDATE ORA 11.10 – Canada aprobă decizia Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei de a desfăşura atacuri asupra arsenalului chimic al Siriei, a afirmat sâmbătă premierul Justin Trudeau, potrivit AFP. Justin Trudeau şi-a exprimat sprijinul pentru „decizia Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei de a lua măsuri pentru a diminua capacitatea regimului (preşedintelui sirian Bashar al-Assad – n.r.) de a lansat atacuri cu arme chimice împotriva propriilor cetăţeni”. „Continuăm să lucrăm cu partenerii noştri internaţionali pentru a efectua anchete mai aprofundate privind folosirea de arme chimice în Siria. Cei vinovaţi de astfel de acte trebuie aduşi în faţa justiţiei”, a mai spus el, într-un comunicat.

UPDATE ORA 11.00 – Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel sâmbătă la statele membre să dea dovadă de reţinere şi să se abţină de la orice acţiune care ar putea conduce la o escaladare a situaţiei după atacurile occidentale asupra Siriei, informează AFP, citată de Agerpres. „Fac apel la toate statele membre să dea dovadă de reţinere în aceste circumstanţe periculoase şi să evite orice acţiune care ar putea determina o escaladare a situaţiei şi agravarea suferinţelor poporului sirian”, a precizat Guterres într-un comunicat. El şi-a amânat o vizită în Arabia Saudită pentru a gestiona urmările acţiunii militare lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa.

ORA 10.32: Iranul a avertizat sâmbătă că atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei vor genera „consecinţe regionale”, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

„Statele Unite şi aliaţii săi nu au avut nicio dovadă şi au atacat fără să aştepte o poziţie a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice”, a transmis Ministerul de Externe de la Teheran, conform Mediafax.

De asemenea, Iranul a avertizat că SUA şi aliaţii ei „vor fi responsabili pentru consecinţele regionale ale acestei acţiuni”. Ministerul iranian de Externe a adăugat că puterile Occidentale s-au folosit de „presupusul” atac chimic de săptămâna trecută din oraşul Duma pentru a submina poziţia lui Bashar al-Assad în războiul sirian. Iranul este unul dintre suţinătorii regimului condus de Bashar al-Assad.

La rândul său, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, un aliat recunoscut al lui Bashar al-Assad, a condamnat atacurile asupra Siriei din noaptea de vineri spre sâmbătă a SUA și aliaților săi, descriindu-i pe liderii celor trei țări implicate în atac drept „criminali”, scrie The Guardian.

„În mod clar declar că președintele SUA, președintele Franței și prim-ministrul Marii Britanii sunt criminali și au comis o crimă”, a spus acesta.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seara (ora locală) într-un discurs de la Casa Albă, o operaţiune militară contra Siriei, împreună cu Franţa şi Regatul Unit, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad pe care îl acuză de atac cu armă chimică contra civililor.

El a precizat că a ordonat lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacităţile de arme chimice ale regimului de la Damasc. Loviturile efectuate de SUA, Franţa şi Regatul Unit împotriva programului de arme chimice al Siriei s-au încheiat, a indicat, la Washington, vineri seară (sâmbătă dimineaţa – ora României), generalul Joe Dunford, şeful Statului Major american, citat de AFP.

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă