17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalReacții după anunțul lui Trump că părăsește acordul nuclear cu Iranul

Reacții după anunțul lui Trump că părăsește acordul nuclear cu Iranul

Benjamin Netanyahu salută decizia “curajoasă” a președintelui Donald Trump

“Acordul ar fi permis Iranului să îmbogățească uraniu suficient de mult pentru un întreg arsenal de bombe nucleare”, a spus premierul israelian.

 

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a spus că “regretă” retragerea SUA din acordul cu Iranul

Primul-ministru a declarat că a vorbit la telefon cu cancelarul german, Angela Merkel, și cu președintele francez, Emmanuel Macron, în seara zilei de marți, unde au discutat despre anunțul președintelui SUA și au convenit asupra angajamentului lor continuu față de acordul nuclear cu Iranul, scrie CNN.

“Guvernele noastre rămân angajate în asigurarea menţinerii acordului şi vor colabora cu toate părţile rămase în acord pentru a asigura menţinerea situaţiei”, adaugă un document semnat marți seară de Franța, Germania și Marea Britanie.

 

Barack Obama: Am fost mai în siguranță de când am intrat în acordul cu Iran

Obama, președinte atunci când a fost negociat acordul ci Iranul, în 2015, a spus despre decizia lui Trump că este “nechibzuită”.
 
“Fără JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action – numele acordului, n.r.), Statele Unite ar putea să rămână cu două opțiuni la fel de proaste: un Iran cu arme nucleare sau încă un război în Orientul Mijlociu”, a declarat fostul președinte.

 

Preşedintele Rouhani: Iranul va respecta acordul nuclear şi după retragerea SUA

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a anunţat marţi seara că ţara sa va rămâne parte în acordul nuclear încheiat cu puterile internaţionale în 2015, în ciuda retragerii SUA din această înţelegere, transmit Reuters şi DPA. Preşedintele iranian a mai apreciat că Trump are un istoric de subminare a tratatelor internaţionale.

 

Erdoğan: “Nu avem nevoie de încă o criză în regiune”

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a spus că se teme că “noi crize” vor izbucni în Orientul Mijlociu ca rezultat al deciziei SUA de a abandona acordul.

“Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, SUA vor fi cele care vor pierde. Iranul n-o să compromită acordul și-l va respecta până la sfârșit… asta e ce cred eu. Cu toate acestea, SUA vor pierde la final.”, a spus președintele turc la CNN.

 

Rusia este “dezamăgită” de decizia lui Trump, a afirmat Dmitri Polianschi, unul dintre ambasodorii ruși de la ONU

Atunci când a fost întrebat dacă Rusia va convoca un Consiliu de Securitate al ONU, acesta a spus că “toate opțiunile sunt pe masă”.

 

Federica Mogherini, șefa diplomației UE: “Uniunea Europeană este hotărâtă să mențină acordul din 2015”

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, anunţase deja că Uniunea este “hotărâtă să menţină” acordul din 2015, prin care Iranul a acceptat să îşi îngheţe programul nuclear, în schimbul ridicării unor sancţiuni, informează AFP.

 

John Kerry: Decizia “nu este în interesul Americii”

Fostul Secretar de Stat american, John Kerry, a spus că decizia lui Trump de a se retrage din acord “ne slăbește securitatea” și “distruge cuvântul Americii”.

 

Turcia nu va impune niciun fel de sancțiuni Iranului

Ministrul economiei, Nihat Zeybekci, a spus că Turcia îşi va desfăşura propriul comerţ cu Iranul şi “nu va da socoteală nimănui pentru asta”.

 

Cele mai citite

Investițiile Guvernului Ciolacu conduc la o creștere semnificativă a producției industriale în România

Premierul Ciolacu își validează strategia de investiții, pe măsură ce producția industrială a României înregistrează o creștere notabilă în 2024. Potrivit datelor publicate de...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă