Rebeli din Yemen (Sursa foto: Twitter)

Rebeli din Yemen (Sursa foto: Twitter)

Rebelii din Yemen se laudă că ar putea lovi alte zeci de zone strategice în Arabia

Rebelii houthi din Yemen, care susţin că au comis atacurile din weekend asupra instalaţiilor petroliere saudite, au anunţat miercuri că au identificat zeci de situri în Emiratele Arabe Unite (EAU) pe care le pot lovi, scrie Reuters.

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

Însă lucrurile nu stau chiar așa. În cazul în care, așa cum au acuzat SUA, Iranul se află, de fapt, în spatele raidului cu drone asupra petrolierelor saudite, afirmația rebelilor houthi nu este decât o vorbărie care să distragă atenția de la vina probabilă a regimului de la Teheran.

Yahya Saria, un purtător de cuvânt militar al organizaţiei susţinute de Iran, a declarat că rebelii houthi au drone noi "cu motoare normale sau cu reacţie" care pot ajunge la ţinte aflate mult în interiorul Arabiei Saudite. EAU sunt unul dintre pilonii coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită care luptă împotriva rebelilor houthi şi de partea guvernului yemenit recunoscut internaţional.

"Îi spunem regimului din Emirate că o singură operaţiune de-ale noastre îl va costa scump. Astăzi, pentru prima dată, anunţăm că avem zeci de ţinte în Emiratele Arabe Unite, dintre care unele sunt în Abu Dhabi şi Dubai, şi că ele pot fi lovite în orice moment", a declarat Yahya Saria.

La Riad, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, col. Turki al-Malki, a declarat că atacul este imposibil să fi fost comis din Yemen, adăugând că rebelii houthi "acoperă" Iranul. Yahya Saria a spus că atacurile de sâmbătă au fost lansate din trei locaţii. Dronele Qassef 3 au fost lansate dintr-un loc, dronele Samad 3 dintr-un al doilea loc, iar cele cu motor cu reacţie dintr-un al treilea loc. El a precizat că acest tip de drone va fi prezentat în curând.

"Aceste drone (...) au transportat patru bombe precise pentru fiecare lovitură", a mai spus Saria. De asemenea, alte drone "au fost folosite pentru a deruta duşmanul în aşa fel încât principalele avioane să poată ajunge la ţintele lor", a adăugat el.

Comentarii

loading...