15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalREGATUL UNIT Economia Regatului Unit revine în forță, în ciuda restricțiilor Covid

REGATUL UNIT Economia Regatului Unit revine în forță, în ciuda restricțiilor Covid

Economia Regatului Unit a crescut în februarie, ajutată de o revenire parțială a comerțului cu UE, pe măsură ce întreprinderile s-au deprins cum să facă față blocajului precum și noilor restricții la frontierele de după Brexit.
 
Producția a crescut cu 0,4 la sută în februarie comparativ cu luna precedentă, au arătat marți datele de la Oficiul de Statistică Națională, scrie Financial Times.
 
Date separate de la ONS au arătat că, în a doua lună de impunere a controalelor la frontiera Brexit, a existat o creștere de 3,7 miliarde de lire sterline a exporturilor către bloc după o scădere lunară de 5,7 miliarde de lire sterline în ianuarie. Importurile din UE au înregistrat o creștere mai slabă, în creștere cu 1,2 miliarde de lire sterline în februarie, după o scădere record de 6,7 miliarde de lire sterline în ianuarie.
 
Atât produsul intern brut, cât și datele comerciale au fost puternic afectate de Covid-19 și restricțiile asociate afacerilor și arată că economia britanică are încă o lungă ascensiune înapoi la normalitate atunci când restricțiile vor fi ridicate.
 
Creșterea economică de 0,4% în februarie a fost mai mică decât 0,6% prognozată de economiștii chestionați de Reuters și a urmat o scădere de 2,2% în ianuarie. Sectorul serviciilor a crescut cu 0,2% în februarie, deoarece vânzările cu ridicata și cu amănuntul au crescut puțin.
 
Creșterea serviciilor a fost împiedicată de producția din sănătate, care a înregistrat o contracție de 2,7%, deoarece mai puține teste Covid-19 au fost efectuate în februarie comparativ cu ​​luna precedentă.
 
În general, întreprinderile orientate către consumatori rămân cu mult sub nivelurile pre-pandemice.
 
Thomas Pugh, economist britanic la Capital Economics, a declarat: „Având în vedere că nu a existat nicio modificare a restricțiilor de blocaj din februarie, PIB-ul nu avea să se restrângă niciodată”.
 
Producția era încă cu 7,8% sub nivelul observat în februarie 2020, înainte de primul blocaj. Cu toate acestea, datorită succesului în lansarea vaccinurilor și a majorității serviciilor orientate către clienți redeschise luni, economia este pregătită pentru o revenire rapidă în primăvară.
 
“Căutăm un rebut de 4-5% în PIB în al doilea trimestru”, a spus James Smith, economist la ING.
 
Creșterea economică din februarie, când multe companii au fost închise, susține opinia că economia a suferit un impact mult mai ușor în ultimul blocaj decât în ​​primăvara anului 2020, deoarece consumatorii s-au adaptat restricțiilor Covid-19. Sectorul construcțiilor a crescut cu 1,6%, susținut de o piață puternică a locuințelor, iar industria prelucrătoare a revenit cu 1,3% față de contracția din ianuarie, producătorii de autoturisme având o recuperare parțială față de luna precedentă.
 
Poziția comercială a Regatului Unit a fost, de asemenea, afectată de Covid-19 și de controalele la frontieră impuse după ce Regatul Unit a părăsit UE.
 
Nivelurile comerciale ale Marii Britanii cu UE au fost volatile și s-au recuperat parțial în februarie din scăderile accentuate din ianuarie, când au fost introduse controalele la frontierele Brexit și cel mai recent val de coronavirus era la apogeu, dar a rămas în continuare sub nivelurile pre-Brexit.
 
Creșterea a lăsat în continuare exporturile Marii Britanii către UE cu 15% mai mici față de nivelul din decembrie, similar cu nivelul scăderii comerțului dintre Marea Britanie și UE legat de Brexit, așteptat pe termen lung de către Biroul pentru responsabilitate bugetară.
 
 
Exporturile către UE au fost cu 22% mai mici decât nivelurile din februarie 2019 și importurile cu 26% mai mici decât în ​​aceeași lună de acum doi ani, cu mult înainte de impactul atât al Brexitului, cât și al Covid-19 asupra cifrelor.
 
Mișcările din comerțul britanic cu UE au fost mult mai mari decât cele din țările terțe, indicând faptul că Brexit este cea mai probabilă cauză a mișcărilor. Este posibil să dureze câteva luni înainte ca modelele de tranzacționare să se stabilească după ce controalele inițiale la frontieră au creat probleme profunde pentru unele industrii.
 
Marea Britanie este una dintre puținele țări care produc date PIB lunare și încă nu a implementat controale complete la frontieră asupra importurilor.

Greutățile din cauza acordului comercial UE-Marea Britanie nu au fost resimțite doar de întreprinderile și consumatorii britanici

 
Jean-Marc Barki, director executiv al producătorului francez Sealock, a anticipat că Brexit-ul îi va perturba afacerea. Dar amploarea problemei a atins punctul culminant abia atunci când unul dintre camioanele sale a rămas blocat în Marea Britanie timp de șapte săptămâni.
 
„Am trecut de la un sistem de fluiditate pură la unul cu adevărat complex”, a spus Barki, a cărui companie se bazează foarte mult pe importul unei componente sintetice fabricate în Marea Britanie pentru a-și produce adezivul industrial. Ulterior, el a descoperit că din documentele necesare pentru a le importa pe piața unică a UE din Marea Britanie lipsesc unele detalii cruciale.
 
„Aceste tipuri de întârzieri sunt de neconceput pentru o companie de dimensiuni medii ca noi”, a spus el. Dacă problemele nu se fluidizează curând, a adăugat el, va trebui să ia în considerare schimbarea formulei produsului său pentru a include ingrediente din Germania sau Italia, mai degrabă decât din Marea Britanie.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă