21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalRelațiile dintre SUA și Rusia, tensionate de o nouă afacere de tip...

Relațiile dintre SUA și Rusia, tensionate de o nouă afacere de tip „război rece”

 

Într-un context diplomatic deja dificil între Moscova și mai multe state occidentale, serviciile secrete ruse FSB au anunțat pe 31 decembrie reținerea unui cetățean american acuzat de „acte de spionaj”. Londra a estimat că ar fi vorba despre un ”joc de șah diplomatic”. Paul Whelan, fost soldat în Marina americană, dacă este găsit vinovat, riscă 20 de ani de închisoare. Născut în Canada, el mai deține naționalitățile americană, britanică și irlandeză.

Statele Unite au cerut eliberarea fostului militar care a luptat și în Irak și așteaptă explicațiile rușilor asupra motivelor arestării sale. Responsabili americani, printre care Daniel Hoffman, fost director al antenei CIA la Moscova, au menționat ipoteza potrivit căreia Whelan a fost arestat în vederea negocierii eliberării unui cetățean rus deținut în SUA, Maria Boutina, după ce ea a recunoscut că a acționat ca agent secret al Kremlinului.

Rusia a negat faptul că Whelan este reținut ca monedă de schimb pentru un spion rus deținut în SUA, după ce ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a avertizat Moscova în privința utilizării britanicului Paul Whelan ca pion.

La 5 ianuarie, Rusia a cerut explicații din partea Statelor Unite privind arestarea unui cetățean rus, a doua zi după ce FBI l-a arestat la Moscova pe Whelan. Ministerul rus de Externe a declarat că Dmitri Makarenko, născut în 1979, a fost arestat când era însoțit de familie, pe aeroportul din Saipan, în Insulele Mariane de Nord, teritoriu asociat SUA. Într-un comunicat, ministerul arată că „ambasada rusă la Washington a aflat ceea ce i s-a întâmplat lui Makarenko prin intermediul apropiaților acestuia, și nu de la forțele de ordine americane”, și acuză SUA de violare a dreptului consular. Ministerul rus a mai precizat că arestarea lui Makarenko a intervenit a doua zi după ce serviciile secrete ruse FSB l-au arestat la Moscova pe americanul Paul Whelan, plasat în detenție provizorie în așteptarea procesului , fiind acuzat de spionaj. Aceste arestări intervin în momentul în care Rusia este acuzată în Occident în mai multe afaceri implicând spionajul.

 

Turist cu ghinion?

Paul Whelan, 48 ani, fost pușcaș marin, a fost arestat în capitala rusă la 28 decembrie și inculpat la 3 ianuarie pentru spionaj, riscând o pedeapsă de până la 20 ani de închisoare. FSB, afirmă că a fost arestat „în timp ce comitea un act de spionaj”, ceea ce acuzatul dezminte. Familia a precizat că el se afla în Rusia la cererea unui fost coleg, retras din Marină, de a-l ajuta la organizarea căsătoriei sale cu o rusoaică. Paul Whelan a fost de mai multe ori în Rusia după 2006, epocă în care era încă militar. Și a continuat vizitele și după ce a fost concediat pentru „conduită neadecvată”, în 2008.

New York Times precizează că activitatea sa profesională nu avea nici o legătură cu Rusia. În prezent, este responsabil cu securitatea pentru un fabricant american de piese detașate pentru industria automobilului, dar care nu este prezent în Rusia. Whelan și-a făcut prieteni ruși prin Internet și deține un cont pe Vkontakte, echivalentul rus al Facebook. Lista sa de contacte conține în principal ruși care lucrează în sectorul apărării sau al securității informatice. Aceștia, contactați de media americane, l-au prezentat pe Whelan ca fiind un tip „agreabil” care făcea eforturi pentru a învăța rusa și a înțelege cultura și istoria țării.

Autoritățile ruse susțin că el a fost prins în flagrant delict de spionaj, fiind arestat într-un hotel pentru posesia unui USB ce conține nume de ruși care lucrează pentru agenții guvernamentale. O dovadă ce nu a convins serviciile americane de informații, care, potrivit Washington Post, nu exclud că ar fi vorba de o înscenare a Moscovei. Interogați de NYT, foști agenți ai CIA au declarat că profilul lui Whelan nu cadrează cu cel al unui spion, iar agențiile de informații nu recrutează, în general, foști militari retrași din armată. În plus, un spion este rareori trimis în misiune într-o țară atât de sensibilă ca Rusia fără o acoperire diplomatică. Un pașaport diplomatic împiedică practic un guvern străin să rețină în închisoare multă vreme un spion prins cu „mâța în sac”.
Președintele filipinez dă liber la asasinarea preoților

Războiul mortal al președintelui Duterte împotriva drogurilor, soldat cu uciderea a peste 12.000 de persoane, s-a extins tacit contra criticilor campaniei, inclusiv contra personalităților eminente ale Bisericii Catolice.

Iritat de criticile din ce în ce mai virulente venite din partea Bisericii referitoare la politica sa antidrog, președintele filipinez a cerut public asasinarea preoților și a altor responsabili ai Bisericii. Într-un discurs pronunțat luna trecută la Malacanang, palatul prezidențial din capitala Manilla, Duterte a declarat că este exasperat de Biserică, afirmând cu o forță fără precedent: „Ucideți acești episcopi, acești imbecili nu folosesc la nimic, tot ce fac este să critice”.

Cu o săptămână înainte, liderul filipinez a avut o dispută verbală cu episcopul diocezei Caloocan, Pablo Virgilio David, unul dintre opozanții cei mai critici ai luptei antidrog duse de Duterte. Acesta a acuzat prelatul că a furat fonduri publice și că a utilizat droguri ilegale, punând viața preotului în pericol de moarte. Acesta a negat categoric și a sugerat că Duterte este „foarte bolnav” și delirant.

Episcopul are motive serioase pentru a critica politica antidrog, Caloocan fiind teatrul unora dintre cele mai scandaloase morți extrajudiciare din țară, în special asasinarea prin împușcare a adolescentului Kian delos Santos, comisă de forțele de poliție, un incident care a declanșat numeroase manifestații contra guvernului. În noiembrie, un tribunal regional a condamnat trei polițiști pentru moartea lui Kian, un precedent istoric. Apărătorii drepturilor omului speră la alte decizii analoge contra celor acuzați de execuții fără judecată, dar observatorii consideră că este foarte posibil ca preoți, episcopi și membri ai clerului să fie uciși înainte ca cei responsabili să fie aduși în fața justiției.

Anul trecut, oameni înarmați au ucis trei preoți creștini în Filipine, doi dintre ei fiind doborâți când erau în biserică. Un al patrulea a supraviețuit unei tentative de asasinat în vară. Purtătorul de cuvânt al lui Duterte a încercat să minimalizeze amenințarea președintelui, calificând-o drept o „hiperbolă” creată doar pentru un „efect dramatic”. Istoria demonstrează că Duterte se joacă cu focul politic vizând Biserica, instituția jucând un rol central în bulversările politice, în special în susținerea revoltelor populare care l-au înlăturat pe fostul dictator filipinez Ferdinand Marcos, în 1986.

S Gabriela Anghel

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă