7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalReplică incredibilă! Erdogan persiflează Uniunea Europeană

Replică incredibilă! Erdogan persiflează Uniunea Europeană

“Atunci când spun că vor fi deschise porţile (în faţa migranţilor), va însemna alarmă de luptă”, s-a amuzat preşedintele turc în timpul unui discurs susţinut la Ankara. “Nu vă faceţi griji, atunci când va veni momentul, aceste porţi se vor deschide”, a spus el.

“Voi aveţi bani, sunteţi puternici. Însă când între 100 sau 200 de persoane ajung în Grecia pe mare, telefonaţi imediat pentru a spune ‘100 de persoane au sosit pe insulele greceşti'”, a adăugat Erdogan.

Ţările din UE au criticat vehement ofensiva lansată la 9 octombrie de Ankara în nord-estul Siriei împotriva miliţiilor kurde ale Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), suscitând furia Ankarei.

În urmă cu două săptămâni, Erdogan a ameninţat deja că va “deschide porţile” pentru a le permite celor circa 3,6 milioane de sirieni refugiaţi în Turcia să ajungă în Europa, reproşându-i UE că a calificat drept “invazie” operaţiunea lansată de Turcia împotriva YPG.

Cu sprijinul ţărilor occidentale, aceste miliţii kurde au fost vârf de lance în lupta împotriva grupării Stat Islamic.

Însă Turcia califică această grupare drept “teroristă” din cauza legăturilor ei cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce o luptă de gherilă pe teritoriul turc din 1984.

După acorduri încheiate cu SUA şi Rusia, Ankara şi-a suspendat operaţiunea, pentru a le permite YPG să se retragă de pe poziţiile de lângă frontiera Turciei.

Erdogan a declarat că armata turcă şi aliaţii săi sirieni sunt pe cale să “treacă zona printr-o perie fină”. “Dacă terorişti vor apărea în faţa noastră în timpul acestui proces, a-i zdrobi este dreptul nostru cel mai firesc”, a atenţionat el.

Cele mai citite

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...

Declarațiile selecționerului Edward Iordănescu înaintea amicalului România – Columbia

Înaintea partidei amicale dintre România și Columbia, care se va disputa în această seară la Madrid, selecţionerul Edward Iordănescu a afirmat că doar ridicându-şi...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...
Ultima oră
Pe aceeași temă