Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Republica Moldova încă nu-și mută ambasada la Ierusalim

Republica Moldova încă nu-și mută ambasada la Ierusalim

Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti a precizat, miercuri, că statul moldovean nu a luat până în prezent o decizie privind relocarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, dar cunoaşte promovarea de relocare iniţiată de diplomaţia israeliană.

Iulian Budușan 0 comentarii

”MAEIE (Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova - n.r.) tratează cu mare atenţie relaţia moldo-israelită şi în sectorul de aspecte bilaterale se regăsesc foarte multe subiecte de interes reciproc. O parte din procese se regăsesc în acorduri bilaterale în curs de negociere, iar o altă gamă de subiecte sunt în faza preliminară, necesitând o analiză profundă, inclusiv din perspectiva oportunităţii. Statul moldovean susţine intenţia Statului Israel de a deschide o Ambasadă la Chişinău şi precizează că o atare decizie nu are nicio legătură cu statutul Ambasadei Republicii Moldova în Statul Israel. Subliniem, totodată, că partea moldovenească a luat act de poziţia diplomaţiei israeliene, care promovează la toate nivelele subiectul relocării sediilor ambasadelor de la Tel-Aviv la Ierusalim. În acest moment, ca şi în cazul altor state, nu există nici o decizie luată de statul moldovean”, se arată într-un răspuns al Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, formulat în urma unei solicitări a agenţiei de presă Mediafax.

Ministerul israelian de Externe a purtat discuţii cu Republica Moldova cu privire la posibilitatea mutării ambasadei acestei ţări de la Tel Aviv la Ierusalim, existând şanse foarte mari în acest sens, afirmă surse citate de presa israeliană.

Emanuel Nachshon, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, a confirmat că un director din cadrul instituţiei, Yuval Rotem, s-a deplasat în Republica Moldova, unde a discutat despre tema mutării ambasadei, informează postul public de radio israelian IPBC/Kan, citat de cotidianul israelian Hamodia.

Potrivit surselor politice citate de presa israeliană, Republica Moldova a acceptat transferul ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim dacă Israelul va deschide ambasadă în Chişinău.

 
Până în prezent, Statele Unite, Guatemala şi Paraguay au anunţat mutarea ambasadelor în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Guvernul României a semnalat intenţia de mutare a sediului ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Reprezentanţii Guvernului susţin că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de Ministerul Afacerilor Externe la categoria "Documente confidenţiale" şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu a fost consultat cu privire la o posibilă mutare a ambasadei în Ierusalim.

Comentarii

loading...