5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalRepublica Moldova: Judecatorii Curţii Constituţionale au demisionat

Republica Moldova: Judecatorii Curţii Constituţionale au demisionat

Încetarea mandatului şi vacanţa funcţiilor de judecători ai Curţii Constituţionale vor fi anunţate autorităţilor competente să desemneze noii judecători.

Potrivit comunicatului, judecătorul Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curţii Constituţionale să exercite atribuţiile administrative ale preşedintelui Curţii până la alegerea noului Preşedinte.

Potrivit legislaţiei, Zaporojan va sesiza autorităţile competente (Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii) în termen de cel mult 3 zile de la data declarării vacanţei funcţiei, solicitându-i să numească un nou judecător.

Cele trei instituţii vor avea la dispoziţie 15 zile pentru a numi alţi judecători.

Acum o săptămână fostul preşedinte al Curţii, Mihai Poalelungi, şi-a dat demisia din funcţia de judecător şi de Preşedinte al Curţii Constituţionale.

Anterior, magistraţii Curţii Constituţionale şi-au anulat hotărârile prin care data de 7 iunie a fost declarată termen-limită pentru investirea Guvernului, hotărârile prin care au fost declarate neconstituţionale deciziile Parlamentului de alegere a Zinaidei Greceanîi în funcţia de speaker şi investire a Guvernului condus de Maia Sandu, dar şi suspendarea din funcţie a lui Igor Dodon pentru ca fostul premier Pavel Filip să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului şi să convoace alegeri parlamentare anticipate.

Apoi preşedintele Igor Dodon şi premierul Maia Sandu au solicitat demiterea in corpore a magistraţilor.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă