Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, conferință comună pe probleme de securitate regională

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, conferință comună pe probleme de securitate regională

Prima conferinţă interparlamentară "Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi provocările de securitate curente'' va avea loc vineri la Chişinău.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Cu această ocazie, cele ţări vor lansa un mesaj comun faţă de provocările la adresa securităţii şi perspectiva de integrare europeană, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Conferinţa este găzduită de Parlamentul Republicii Moldova, fiind organizată în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la iniţiativa şefilor forurilor legislative din Republica Moldova, Ucraina şi Georgia - Andrian Candu, Andrii Parubii şi, respectiv, Irakli Kobakhidze.

Pe ordinea de zi a summitului figurează probleme legate de securitatea informaţională, energetică şi provocările actuale comune, creşterea economică şi supremaţia legii în cadrul Parteneriatului Estic.

Evenimentul va reuni circa 150 de participanţi: preşedinţi de parlamente, europarlamentari, reprezentanţi ai Congresului Statelor Unite, ai NATO, experţi internaţionali şi regionali.

Analiştii moldoveni prevăd ca summitul să ducă la stabilirea unui dialog între cele trei state care să pună baza unor mecanisme de cooperare în domeniul securităţii într-un context regional tensionat ca urmare a accentuării diviziunii între Est şi Vest după criza din Ucraina de la sfârşitul anului 2013 şi începutul lui 2014.

Anexarea Crimeii de către Rusia şi sprijinul pe care este acuzată că îl acordă rebelilor separatişti care luptă împotriva forţelor guvernamentale în estul Ucrainei au dus la o criză în relaţiile dintre Moscova şi Occident, cu repercusiuni asupra relaţiilor Rusiei cu fostele republici sovietice, dintre care Republica Moldova, Georgia şi Ucraina se află astăzi în siajul vestic.

Toate cele trei state au Acorduri de asociere la UE, iar Rusia, care a controlat tradiţional această zonă, percepe extinderea influenţei occidentale ca pe o ameninţare la adresa sa.

În afară de conflictul din estul Ucrainei, atât Georgia, cât şi Republica Moldova au conflicte îngheţate pe teritoriile lor. Moscova a recunoscut autoproclamata independenţă a Abhaziei şi Osetiei de Sud, cele două regiuni secesioniste georgiene după războiul de cinci zile din august 2008 cu Tbilisi. Conflictul transnistrean din estul Republicii Moldova durează de aproape 25 de ani şi generează în continuare un climat de insecuritate în regiune.

Chişinăul a cerut de nenumărate ori Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria. Cel mai recent, premierul Pavel Filip a pledat în acest sens la Conferinţa de securitate de la Munchen din luna februarie, potrivit AGERPRES.

Comentarii

loading...