14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalRețea de spălare de bani iliciți, proveniți din Rusia

Rețea de spălare de bani iliciți, proveniți din Rusia

Potrivit unui raport intern confidențial la care a avut acces publicația britanică, Deutsche Bank admite că există un risc crescut ca autoritățile financiare americane și britanice să ia măsuri disciplinare împotriva sa ca urmare a scandalului de spălare de bani ce a adus daune „mărcii sale mondiale“. Sunt posibile scăderea valorii sale de piață și pierderea încrederii investitorilor. Raportul intern precizează că Deutsche Bank a pus ordine în afacerile sale și a încetat să facă tranzacții cu cele două bănci aflate în centrul acestui scandal, Moldindconbank din Republica Moldova și Trasta Komercbanka din Letonia.

Deutsche Bank se află în dificultate, confruntându-se cu amenzi și posibile urmăriri în justiție ale „cadrelor sale superioare“ din cauza rolului avut în vasta operațiune numită „Global Laundromat“, program rusesc de spălare a peste 20 miliarde dolari. Infractori ruși având legături cu Kremlinul și cu KGB-ul au recurs la acest mecanism, între anii 2010 și 2014, pentru a-și transfera banii în sistemul financiar occidental. Surse apropiate anchetei evocă o sumă de 80 miliarde dolari. The Guardian subliniază că banii erau spălați prin rețeaua bancară corespondentă a Deutsche Bank, permițând efectiv plăților rusești să ia drumul spre SUA.

Banca a ignorat total escrocheria până când The Guardian și Agenția de Luptă împotriva Crimei Organizate și Corupției au dezvăluit povestea – arată raportul intern. Informația a permis Deutsche Bank să lanseze anchete globale. Cei doi anchetatori interni, Philippe Vollot și Hinrich Volcker, au identificat „numeroase entități de risc înalt“: 1.244 în SUA, 329 în Marea Britanie și 950 în Germania. Aceste entități au realizat circa 700.000 de tranzacții implicând 62 milioane lire sterline în Regatul Unit, 47 milioane dolari în SUA și 55 milioane euro în Germania. În cadrul propriei anchete, Deutsche Bank a trimis 140 de „rapoarte de activitate suspectă“ (potențiale tranzacții de spălare de bani) autorităților de la Londra, Washington și din alte țări.

Afacerea este o nouă lovitură pentru banca germană și intervine în timp ce poliția a efectuat descinderi la cartierul său general din Frankfurt în legătură cu ancheta „Panama Papers“, iar cursurile băncii sunt în cădere liberă. În noiembrie anul trecut, procurorii germani au acuzat doi angajați ai Deutsche Bank că au ajutat clienți să spele bani prin intermediul unor societăți offshore. DB este sub supraveghere și la Washington. În ultimii ani, banca a avut o serie de incidente cu autorități internaționale de reglementare financiară și între 2011 și 2018 a plătit amenzi de 14,5 miliarde dolari având în comun aceeași afacere în care rublele au fost convertite în dolari pentru clienți ruși, prin tranzacții false, de către filiala Deutsche din Moscova.

 

O megabancă?

Negocierile privind fuziunea dintre Deutsche Bank, prima bancă germană, și Commerzbank, concurenta sa, au trecut la viteză superioară, semnalează experții în presa de specialitate. După luni de zvonuri și speculații, în martie, patronii celor două bănci, Christian Sewig (Deutsche Bank) și Martin Zielke (Commerzbank), au avut întrevederi pentru tatonarea terenului, în prezent dezbaterile fiind în plină desfășurare. Însă „mariajul“ dintre principalele două bănci private germane este departe de a fi aprobat în unanimitate.

Obiectivul acestei operațiuni spectaculoase este crearea unui gigant național capabil să reziste mai bine turbulențelor financiare. Criza din 2008 a fragilizat considerabil ambele bănci. Fuziunea este susținută de ministrul social-democrat de Finanțe, Olaf Scholz, și de secretarul de stat, Jorg Kukier, care consideră că ar stabiliza Deutsche Bank și ar întări cele două instituții în cazul unei noi crize, în timp ce diferite rapoarte anunță o netă încetinire a creșterii în Germania. Dacă proiectul se va finaliza, noua megabancă va avea 32 milioane de clienți (întreprinderi și particulari) și un bilanț de aproape 1.800 miliarde euro.

Cele mai citite

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă