13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalReuniune Emmanuel Macron-Theresa May la palatul de vară Bregancon

Reuniune Emmanuel Macron-Theresa May la palatul de vară Bregancon

Macron dorește schimbarea modelului și istoriei vacanțelor șefilor de stat francezi și a transformat fostul fort Bregancon, situat între Provence, Coasta de Azur și Spania, în palat de vară, a doua reședință prezidențială, ceva similar cu Camp David.

O reședință unde cuplul prezidențial poate primi invitați străini într-un cadru  discret. Premierul May și-a scurtat vacanța în regiunea lacurilor italiene pentru această întrevedere cu președintele francez, considerat ostil noului său plan Brexit, pentru a pleda această cauză de care depinde viitorul său politic. 

May are urgentă nevoie de susținerea europenilor pentru asigurarea supraviețuirii acestui nou plan, atacat din toate părțile. Cu o zi înainte, ea a avut o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Ajutați-ne, altfel Brexit va fi o tragedie,“ a pledat pe 31 iulie la Paris noul șef al Foreign Office, Jeremy Hunt. În zece zile, o bună parte a Guvernului britanic a defilat în capitala Franței și în alte capitale europene, motivul fiind un „no deal“ (absența acordului) privind Brexitul.

Negocierile cu Bruxelles riscă să eșueze cu consecințe catastrofale – restabilirea controalelor vamale, comerț paralizat, locuri de muncă amenințate pentru sute de mii de persoane, menționa David Lidington, numărul doi în Guvernul May, aflat și el în trecere prin Paris.

Vizita premierului britanic la Bregancon indică faptul că May îl consideră pe Macron un factor important în structura europeană. Planul ei a fost primit cu răceală de Michel Barnier, francezul însărcinat cu negocierile asupra Brexit în numele celor 27, care refuză scindarea pieței unice.

„Nu se pune problema ca Parisul să se substituie procesului coordonat de Barnier“, a precizat Palatul Élysée înaintea întâlnirii de la Bregancon.  

 

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă