8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalRevirimentul pandemic reaprinde disputele la Casa Albă

Revirimentul pandemic reaprinde disputele la Casa Albă

Casa Albă a revenit la o retorică mai mult decât critică față de Fauci, în condițiile în care SUA continuă să înregistreze creșteri alarmante în privința noilor cazuri de îmbolnăvire Covid-19, oficialii făcând publică o listă detaliată, cu comentariile aparent eronate ale epidemiologului, expuse în trecut, sfaturile schimbătoare și observațile sale cu privire la gravitatea pandemiei revenind în atenție. Anthony Fauci a contrazis aprecierile lui Trump cu privire la pandemie de mai multe ori, arătându-se și în prezent cel puțin rezervat față de prognozele optimiste prezidențiale și punând recentul reviriment pandemic pe seama relaxărilor sociale pripit aprobate în statele americane. Memoriul de la Casa Albă care a ajuns în atenția presei a relevat faptul că mai mulți oficiali sunt îngrijorați de considerațiile aparent eronate expuse în mod repetat de Anthony Fauci. Chiar dacă Peter Navarro, consilierul economic al lui Donald Trump, a declarat că ascultă ”cu prudență” sfaturile doctorului Fauci, oficial Casa Albă continuă să afirme că epidemiologul șef al SUA și președintele american au o „relație de lucru bună”. Luni, totuși într-o notă ironică, însuși președintele Trump declara: “Am avut de mult timp – chiar de la început, o relație de lucru pozitivă cu domnul Fauci. Mi se pare o persoană foarte drăguță, ne înțelegem bine și îmi place la nivel personal, chiar dacă nu întotdeauna sunt de acord cu domnia sa”. Fauci este criticat, însă, în continuare de consilierul economic al lui Trump, Peter Navarro, cel care-i reproșează epidemiologului șef ezitările de început de pandemie. “Când am avertizat la sfârșitul lunii ianuarie despre o eventuală pandemie mortală, Fauci anunța mass-media să nu se îngrijoreze”, spune Navarro, amintind și despre poziția ciudată avută de Fauci la momentul deciziei lui Trump de a opri zborurile din China, atunci când epidemiologul a declarat inițial că virusul este „cu risc scăzut” și că măsurile „se pot rezuma la utilizarea măștilor”.

Coeziunea administrației americane, sub semnul întrebării

Opinia publică a primit cu surprindere noua stratagemă a Casei Albe de a-și folosi „oficialii” proprii, anonimi, într-un atac incontestabil asupra unui membru al grupului administrativ de lucru pe probleme de coronavirus, expertul de boli infecțioase, Anthony Fauci. O administrație în război cu experții științifici și medicii proprii, în mijlocul unei pandemii care se află în faza unui nou vârf de propagare, face ca dezvoltarea unei strategii de coeziune – una pe care publicul să o poată urma cu încredere – să devină un deziderat cel puțin provocator, consideră specialiștii.

Controversele pandemice l-au scos pe Fauci din lumina reflectoarelor

Epidemiologul Anthony Fauci nu a comentat nici memoriul de la Casa Albă și nici recent televizatele critici ale colegilor săi de administrație. De altfel, în ultima vreme Fauci a lipsit din studiourile tv americane, rămânând vizibil doar în spațiul online.
“Am o reputație, așa cum probabil v-ați dat seama, și tocmai de aceea o datorie de a spune în permanență numai adevărul, și nu lucruri care să îndulcească situația. Iar acesta poate fi unul dintre motivele pentru care nu am fost prea des invitat la televiziune în ultima vreme”, a declarat Fauci pentru Financial Times, afirmând în același timp că nu s-a mai întâlnit cu președintele american din data de 2 iunie și nici nu i-a mai trimis acestuia informări în ultimele două luni.
Responsabilul domeniului bolilor infecțioase a apărut în schimb pe streaminguri și podcast-uri. Pe 9 iulie, el a declarat pentru FiveThirtyEight, într-o notă evident critică față de poziția șefului administrației americane: “Ca țară, atunci când ne compari cu alte state, nu cred că poți spune că stăm minunat. Pur și simplu nu suntem în situația asta”. Fauci a mai participat și luni la după-amiază la o ședință live cu Școala Medicală de la Universitatea Stanford, dar s-a ferit să abordeze în mod direct subiectul delicat și controversat al comentariilor recente ale Casei Albe pe seama prestațiilor sale. De remarcat faptul că Fauci se află totuși în grațiile publicului american, un sondaj New York Times / Siena College de la sfârșitul lunii iunie arătând că 67% dintre alegătorii americani au avut încredere în dr. Fauci în ceea ce privește pandemia, în timp ce doar 26% și-au exprimat încrederea în Donald Trump.

Ce îi impută criticii, epidemiologului șef al Americii?

Oficial de carieră, director al diviziei Institutelor Naționale de Alergie în Sănătate și Boli Infecțioase din 1984, epidemiologului șef al Americii i se reproșează lipsa de fermitate în privința recomandării unor măsuri complexe la început de pandemie. Pe 29 februarie, Fauci spunea americanilor că ”riscul este scăzut și nu este necesar să schimbe nimic din ceea ce fac”. La acea vreme, existau mai puțin de 100 de cazuri în SUA. La începutul lunii martie, de asemenea, epidemiologul și alți oficiali din domeniul sănătății s-au rezumat să sfătuiască populația să poarte măști de protecție în public. El a remarcat, la acea vreme, că persoanele infectate ar trebui să poarte echipamenmtele în cauză pentru a preveni răspândirea bolii. Fauci și-a apărat comentariile anterioare cu privire la măști, spunând că sublinierile sale au fost cauzate de îngrijorările cu privire la lipsa, la acea vreme, a instrumentarului de protecție din oferta furnizorilor de materiale sanitare.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă