Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rex Tillerson își ia adio în glorie, printr-un discurs emoționant

Rex Tillerson își ia adio în glorie, printr-un discurs emoționant

Secretarul de stat american în exerciţiu, Rex Tillerson, demis săptămâna trecută fără menajamente de Donald Trump după mai luni de zvonuri cu privire la relaţiile lor proaste, şi-a luat rămas-bun joi, la Washington, un oraş "rău intenţionat", relatează AFP.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

La fel ca în declaraţia sa de presă din 13 martie, ziua demiterii sale printr-un simplu mesaj prezidenţial pe Twitter, viitorul fost şef al diplomaţiei americane nu a pronunţat niciun cuvânt despre preşedintele Statelor Unite în discursul său, aplaudat îndelung de angajaţii Departamentului de Stat veniţi să îl salute în holul de la intrare.

"Aş dori să vă cer fiecăruia dintre voi să aveţi în fiecare zi un gest de bunăvoinţă pentru altcineva. Suntem într-un oraş care poate fi foarte rău intenţionat", a spus el, întrerupt de râsete şi aplauze. "Nu sunteţi însă obligaţi să participaţi la această stare de spirit", a adăugat el, cu emoţie în glas.

Fostul director executiv al Exxon Mobil, un nou venit în politică, a repetat mereu, de-a lungul anului său de mandat, că este nou la Washington, ca pentru a se demarca mai bine de "mlaştina" politicienilor.

"Toţi putem decide cine vrem să fim, cum dorim să fim trataţi şi cum dorim să îi tratăm pe ceilalţi", a insistat Rex Tillerson, înainte de a părăsi imensa clădire Foggy Bottom, sediul diplomaţiei americane la Washington, pentru a pleca spre Texasul natal, unde posedă un ranch.

Rex Tillerson, 65 de ani, rămâne tehnic secretar de stat până la sfârşitul lunii martie, dar i-a delegat întreaga responsabilitate publică şi politică adjunctului său John Sullivan, aşteptând confirmarea de către Congres a succesorului său desemnat de Donald Trump, directorul CIA Mike Pompeo, care va avea loc abia în aprilie.

Preşedintele american a invocat "dezacorduri" în mai multe dosare, în special acordul privind programul nuclear iranian pe care ameninţă să îl părăsească, pentru a justifica îndepărtarea secretarului său de stat.

Surse de la Washington au afirmat anul trecut că Tillerson l-ar fi numit "imbecil" pe Trump în iulie, după ce preşedintele a sugerat o creştere de zece ori a arsenalului nuclear al SUA, potrivit AGERPRES.

Comentarii

loading...