14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalRiscul metastazelor terorii jihadiste

Riscul metastazelor terorii jihadiste

După o ascensiune fulminantă a puterii în 2014 și proclamarea unui „califat” asupra vastelor teritorii cucerite atunci în Siria și în Irak, jihadiștii, în jur de 500-600, sunt astăzi prinși în clește într-o zonă de 52 de km din provincia siriană estică Deir Ezzor, în apropierea frontierei irakiene.

„Bătălia finală” a fost declanșată sâmbătă de combatanții kurzi și arabi din cadrul Forțelor Democratice Siriene (FDS), susținuți de Statele Unite, care au condus o coaliție internațională anti-ISIS.

Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDH), cu sediul la Londra, a raportat tiruri de artilerie și raiduri aeriene ale coaliției ce vizau pozițiile grupării teroriste care nu mai controlează decât 1% din „califatul” său, potrivit coaliției internaționale. Ultimii combatanți jihadiști sunt în principal străini, afirmă un comandant al FDS,  M. Bali, subliniind pentru Associated Press că „lupta este feroce”. „Cei care au rămas în interior sunt dintre cei mai experimentați care apără ultimul lor bastion. Puteți să vă imaginați ferocitatea și amploarea luptelor.”

În acest context, generalul american Joseph Votel, șeful comandamentului central al armatei americane, a avertizat că ISIS va constitui o amenințare durabilă după retragerea americană din Siria, afirmând că gruparea teroristă va păstra liderii, combatanții, facilitățile și resursele care vor alimenta  acțiuni amenințătoare. Remarcele sale reprezintă ultimul avertisment al responsabililor americani actuali și foști în ceea ce privește riscul unei reorganizări a ISIS după retragerea americană din Siria, ordonată de președintele Donald Trump. „Trebuie să menținem presiunea asupra acestei rețele, ei au posibilitatea de a se reuni dacă nu o vom face”, a precizat Votel, care supervizează trupele din Orientul Mijlociu și din Afganistan.

Un raport intern al Pentagonului, publicat săptămâna trecută, subliniază același lucru, anume că ISIS rămâne un grup activ și își va regenera funcțiile și capacitățile mai rapid în Irak decât în Siria. De asemenea, un raport al Consiliului de Securitate avertizează că ISIS s-a transformat într-o rețea disimulată, inclusiv în fiefurile sale din Siria și Irak, dar va constitui întotdeauna o amenințare pentru liderii centralizați, dispunând de 300 milioane dolari și de mii de combatanți.

Raportul descrie ISIS ca „grupul terorist internațional cel mai ambițios și cel mai susceptibil de a organiza un atac vast și complex într-un viitor apropiat“. „Grupul preconizează atacuri ale aviației și utilizarea de materiale chimice, biologice și nucleare și va avea până la 18.000 de militanți în Irak și în Siria, din care 3.000 de combatanți străini.”

Alt avertisment vine din partea unui comandant militar filipinez potrivit căruia  „ISIS reprezintă un pericol clar și prezent pentru Filipine, care constituie o nouă țară a jihadului pentru combatanții străini”.

 

Șeful ISIS, vizat de o „lovitură de stat”

În timp ce ISIS este pe punctul de a fi total învins în Siria, soarta șefului său, „califul” autodeclarat Abou Bakr al-Baghdadi, rămâne necunoscută. Responsabili ai serviciilor secrete occidentale au dezvăluit că șeful ISIS a scăpat dintr-o tentativă de lovitură de stat lansată luna trecută de combatanții străini într-o locație din estul Siriei. Incidentul a avut loc la 10 ianuarie într-o localitate apropiată de Hajin, în Valea Eufratului, unde ISIS se agață de ultima parcelă de teren. Acțiunea ce-l viza pe Baghdadi a generat un schimb de focuri între combatanții străini și gărzile de corp ale liderului terorist, care l-au transportat în deșertul din apropiere.

ISIS oferă o recompensă oricui îl va ucide pe Abu Muath al-Jazairi, suspectat că a organizat complotul și unul dintre cei mai vechi membri ai grupării teroriste, care face parte din cei 500 de combatanți străini ai ISIS rămași în zonă. În situația în care regiunea controlată de ISIS s-a dezintegrat și liderii săi au fost spulberați, deplasările lui Baghdadi au devenit o preocupare crescândă.  În organizația sa în declin, există o amenințare serioasă pentru leadershipul sau viața lui Baghdadi.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă