13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalRoma speră în găsirea unei soluţii rapide pentru migranţii blocaţi pe o...

Roma speră în găsirea unei soluţii rapide pentru migranţii blocaţi pe o navă

“Guvernul reţine ostatici 177 de fiinţe umane”, a declarat marţi seara scriitorul şi jurnalistul antimafia Roberto Saviano. Ţintă frecventă a criticilor din partea ministrului de interne italian Matteo Salvini, autorul cunoscutului roman Gomorra consideră că blocarea acestor migranţi în portul din Catania, în Sicilia, este “un caz grav de sechestrare de persoane”.

La rândul său, ministrul italian al transporturilor, de care ţine paza de coastă italiană, şi-a exprimat speranţa într-o soluţie rapidă pentru aceşti migranţi, salvaţi din mare în noaptea de miercuri spre joi săptămâna trecută, de nava italiană Diciotti. “Cred că o soluţie va fi găsită azi-mâine”, a declarat marţi seara Daniol Toninelli la postul Euronews.

Italia refuză să-i primească pe cei 177 de migranţi şi a îndemnat ţările europene să-i primească, în conformitate cu politica sa ce vizează să aducă la zero numărul sosirilor de migranţi pe coastele sale.

“Aşteptăm ca Europa, cea a europeniştilor, cum este Macron, Merkel sau alţi lideri, să facă o mişcare. Au existat discuţii, însă niciun rezultat concret cu alte ţări europene şi prin urmare nu avem încredere în ele”, a mai spus Toninelli la Euronews.

Matteo Salvini a ameninţat în nenumărate rânduri că îi va trimite în Libia pe migranţii salvaţi de Diciotti dacă nicio soluţie nu va fi găsită împreună cu UE.

Până la deblocarea situaţiei, nava Diciotti a rămas în largul insulei italiene Lampedusa. Primarul acesteia, Toto Martello, i-a cerut preşedintelui Sergio Mattarella să intervină şi să permită andocarea vasului în Italia.

Printre cei 177 de migranţi se află 34 de copii şi şase femei, potrivit unor documente interne ale pazei de coastă, postate sâmbătă pe Twitter de jurnalista Alessandra Ziniti de la cotidianul La Repubblica.

Noaptea de marţi spre miercuri a fost dificilă pentru aceştia, din cauza ploii şi vremii proaste din Catania, au relatat jurnalişti de la faţa locului.

“Aceşti migranţi au nevoie urgentă să primească ajutor şi au dreptul la azil”, a susţinut marţi purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Carlotta Sami, pe contul său de Twitter, amintind că dreptul de azil este “un drept fundamental, nu o crimă”.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă