10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalRUSIA acordă un împrumut de 500 de milioane de dolari Belarusului, Vestul...

RUSIA acordă un împrumut de 500 de milioane de dolari Belarusului, Vestul impune sancțiuni

Președintele rus Vladimir Putin l-a găzduit sâmbătă pe Lukașenko la Sochi, oferindu-i oaspetelui o excursie cu iahtul pe Marea Neagră la o zi după ce cei doi bărbați au purtat discuții mai mult de cinci ore, scrie Financial Times.
 
Summitul de două zile a subliniat poziția Moscovei ca cel mai apropiat și mai de încredere aliat străin al autocratului și a avut loc în momentul în care SUA a aderat la UE în impunerea de sancțiuni împotriva Minskului.
 
Sprijinul Rusiei pentru Lukașenko este în contrast puternic cu condamnarea SUA și UE și ar putea complica pregătirile pentru un summit între Putin și președintele SUA Joe Biden la Geneva luna viitoare, care a fost considerat un efort de normalizare a relațiilor dintre Moscova și vest.
 
Autoritățile bieloruse au folosit o amenințare cu bombă și un avion de vânătoare pentru a forța un zbor Ryanair care călătorea între Grecia și Lituania să se îndrepte spre Minsk pe 23 mai, unde poliția l-a reținut apoi pe Roman Protasevici, un jurnalist disident de vârf, care se afla la bord.
 
Acea mișcare descurajantă, descrisă de Ryanair drept „piraterie sponsorizată de stat”, a provocat condamnarea din partea țărilor occidentale.
 
UE a interzis compania aeriană de stat Belavia pe aeroporturile sale și s-a angajat să impună sancțiuni suplimentare împotriva țării, în timp ce Biden a reimpus vineri „sancțiuni de blocare completă” împotriva a nouă companii de stat din Belarus.
 
Kremlinul a criticat răspunsul vestului și a anunțat că un împrumut întârziat de 500 de milioane de dolari către Minsk va fi eliberat până la sfârșitul lunii iunie.
 
Banii reprezintă a doua tranșă dintr-un pachet financiar de 1 miliard de dolari ai Moscovei convenit în decembrie pentru a consolida finanțele lui Lukașenko, care au fost afectate de consecințele protestelor în masă împotriva victoriei sale la alegerile de anul trecut dar și de impactul Covid-19.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ministerele de transport din Rusia și Belarus vor colabora pentru a „organiza transportul aerian” care să le permită bielorușilor să călătorească în Rusia pentru vacanțe de vară și să zboare acasă din țările europene prin Rusia, compensând impactul interdicției de zbor a UE .
 
„Președintele Lukașenko l-a informat [pe Putin] în detaliu despre ce s-a întâmplat cu avionul Ryanair”, a declarat Peskov reporterilor, adăugând că discuțiile au fost „foarte constructive, bogate în conținut”.
 
Kremlinul a respins drept „rusofobie” afirmațiile occidentale că Moscova a ajutat Minsk în operațiunea de arestare a lui Protasevici sau că a primit un avertisment prealabil.
 
Disidentul a fondat un canal media care a raportat și a ajutat la coordonarea protestelor împotriva lui Lukașenko.
 
În această săptămână, Rusia a forțat cel puțin două companii aeriene europene să anuleze zborurile către Moscova, după ce nu a aprobat noi planuri de zbor care implică un ocol în jurul Belarusului.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă