16 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Rusia acuză Polonia pentru declanșarea celui de-al doilea Război Mondial. Ce răspunde Varșovia

„Președintele Putin a mințit deja de mai multe ori în ceea ce privește Polonia și a făcut-o permanent în deplină cunoștință de cauză. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când autoritățile Rusiei resimt presiuni internaționale, iar aceste presiuni nu sunt provocate de acțiunile lor din trecut, ci din prezent”, a declarat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, conform unui comunicat transmis de Ambasada Poloniei din București.

Replica premierului Morawiecki apare după ce președintele Vladimir Putin a declarat că Polonia ar fi fost „coresponsabilă” pentru declanșarea celui de-al doilea Război Mondial. Conducerea politică a Poloniei, în anul 1939, ar fi fost antisemită, iar una dintre personalitățile al căror comportament au demonstrat acest lucru ar fi fost Jozef Lipski, ambasadorul Poloniei în Germania, a susținut președintele Putin.

Premierul Poloniei consideră că aceste declarații nu sunt decât o încercare a liderului de la Kremlin de a abate atenția de la problemele pe care le are Rusia „în ultimele săptămâni”.

Potrivit premierului Mateusz Morawiecki, unele dintre aceste probleme sunt prelungirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei – în urma ocupării ilegale a peninsulei Crimeea, eșecul lui Putin în încercarea lui de a obține „controlul total” asupra Republicii Belarus, criticile SUA la adresa proiectului Nord Stream 2 – care ar presupune instalarea unui gazoduct din Rusia până în Germania, precum și suspendarea pe patru ani din competițiile internaționale a atleților ruși, pe motiv de dopaj.

În privința chestiunilor legate de trecutul istoric, „cele mai multe dintre victimele lui Stalin au fost chiar oamenii din Rusia”, subliniază premierul Mateusz Morawiecki.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă