15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalRusia acuză România de șantaj și dublu standard în problema folosirii limbii...

Rusia acuză România de șantaj și dublu standard în problema folosirii limbii ruse în R. Moldova

Votat de deputaţii din Partidul Socialiştilor (PSRM) şi cei din Platforma “Pentru Moldova”, din care fac parte şi deputaţii Partidului Şor, proiectul de lege aprobat stipulează faptul că Republica Moldova trebuie să asigure condiţiile necesare pentru utilizarea şi dezvoltarea limbii ruse ca “limbă de comunicare interetnică” în Republica Moldova. În această calitate, limba rusă urmează să fie folosită pe teritoriul Republicii Moldova alături de limba de stat.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a publicat azi, pe siteul său oficial, un ”Comentariu la declarațiile UE și ale României asupra deciziilor Parlamentului Moldovei”.

”Am atras atenția asupra declarațiilor recente ale partenerilor noștri din Uniunea Europeană în legătură cu o serie de decizii ale parlamentului moldovenesc, inclusiv restabilirea statutului limbii ruse și a difuzării de televiziune și radio în limba rusă.

Toate declarațiile conțineau critici și elemente de șantaj. În primul rând, reprezentantul oficial al UE la Bruxelles i-a acuzat pe parlamentarii moldoveni de faptul că proiectele de lege au fost introduse „în grabă și netransparent”, iar votarea a avut loc „fără respectarea procedurilor parlamentare necesare” cu sprijinul „persoanelor implicate în corupție”. Apoi, activitatea parlamentarilor moldoveni a fost criticată de reprezentantul UE la Chișinău, sugerând relația acesteia cu asistența financiară internațională a republicii. În cele din urmă, după aprobarea legilor, Ministerul Român de Externe a spus că acestea „afectează negativ dezvoltarea Moldovei, stabilitatea sa financiară și autoritatea internațională”.

Este de remarcat faptul că în urmă cu aproape trei ani, când limba rusă a fost privată de statutul de limbă de comunicare interetnică, iar mass-media în limba rusă a fost restricționată în difuzare, Uniunea Europeană și România nu au spus nimic despre discriminare, încălcarea libertății mass-media și a drepturilor lingvistice ale cetățenilor.

În ciuda interdicțiilor, limba rusă nu a încetat să fie limba comunicării interetnice, iar cererea pentru mass-media în limba rusă în Moldova nu a scăzut. Într-un grad sau altul, rusa este utilizată de 80% din populația țării, inclusiv etnici ruși, moldoveni, ucraineni, găgăuzi, evrei și reprezentanți ai altor naționalități. Problema statutului limbii ruse este importantă în contextul soluționării transnistrene.

În acest sens, deciziile recente ale parlamentului moldovenesc au o mare importanță pentru stabilitatea politică internă a republicii. Facem apel la partenerii noștri occidentali să abandoneze politica „dublului standard”, impunerea unor decizii politice favorabile în detrimentul intereselor cetățenilor moldoveni și amestecului în treburile interne ale statului suveran moldovenesc”, se arată în comunicatul Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă